Тема с продължение - млечната каша с наднормено съдържание на

...
Тема с продължение - млечната каша с наднормено съдържание на
Коментари Харесай

След открито олово в млечна каша: Всички количества са изтеглени от магазините

Тема с продължение - млечната каша с наднормено наличие на олово. Всички количества с отклоняване в качеството към този момент са извадени от комерсиалната и складовата мрежа. А риск за здравето на децата няма, успокояват от Агенцията по храните.

Педиатри предизвестяват родителите, които са давали от храната, да наблюдават за избрани признаци

Габриела би трябвало да стартира да храни своята шестмесечна щерка с млечна каша след месец. Вярва в контрола на институциите върху детските храни, все пак има едно на разум.

Снимка: bTV

„ Имаш доверие на тези производители. Педиатрите също ги предлагат и в един миг като схванеш една такава вест, си е притеснително “, споделя Габриела Георгиева.

Други родители разчитат единствено на себе си и готвят у дома.

От Българската организация по сигурност на храните твърдят, че са взели всички нужни ограничения, а компанията производител на съответната каша ще бъде сложена под повишен надзор.

Агенцията по храните прикани родителите да върнат продукта, в случай че е от съответна партида

„ Установеното противоречие, на повишено наличие на олово, е единствено в една партида създадена от този български оператор. Всички количества са спрени от реализация, сложени са под възбрана, тъй че майките би трябвало да са спокойни, че от тази партида няма да има в комерсиалната мрежа “, сподели доктор Татяна Николова – Българска организация по сигурност на храните.

Снимка: bTV

„ Наличието на това повишено количество на олово в тези каши е безвредно за здравето на децата, които вероятно са консумирали от тази каша, тъй че имаме цялостно съображение за успокоение. Няма и досега нито един сигнал за потърпевш “, изясни министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

В формален писмен отговор до bTV от компанията производител „ Слънчо АД “ декларират, че са поръчали разбор в реномирана външна лаборатория и чакат резултатите, които да потвърдят или отхвърлят тезата.

Ако се удостовери констатацията на БАБХ, кашата от партидата може да се назова отвън общоприета или отвън нормите, само че никога рискова за здравето. Имаме построена система за проследимост и оценка на риска и ревизираме доста на брой първични материали, които биха могли да доведат до резултат над нормата за наличие на олово. Здравето и бъдещето на българските деца са най-важни за нас. “

Ако въпреки всичко се появят признаци, родителите би трябвало да се извърнат към педиатър, споделя доктор Байчева.

„ Оловото е тежък метал и би трябвало да се натрупат избрани количества, с цел да провокира признаци. 0.55 Гадене, повръщане, диария, коремни болки, обща нервност и нарушаване на съня на детето “, изясни доктор Мила Байчева – детски гастроентеролог, Специализирана детска болница „ Иван Митев “.

Доктор Байчева е безапелационна, че педиатрите са доста добре готови да разпознаят такива признаци.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР