ТЕЛК трябва да бъде закрит. Тази система маже дупките с

...
ТЕЛК трябва да бъде закрит. Тази система маже дупките с
Коментари Харесай

Експерт в здравеопазването и журналист: ТЕЛК трябва да бъде закрит

ТЕЛК би трябвало да бъде закрит. Тази система маже дупките с хоросан на опазването на здравето. Лекарите в ТЕЛК не вземат решение нито един проблем на здравната система, само че тя ги устоя, от нашите пари, от бюджета на лечебните заведения. Дуги осигурители или застрахователи, а не Национален осигурителен институт, биха могли да предложат пакет от услуги и всеки жител самичък да реши дали и защо да се обезпечава.
Това е мнението на ръководителя на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето Стойчо Кацаров и на здравния публицист Мария Чернева, което те показаха в предаването " Лице в лице " по бТВ.

Тази система не почива на логичност. ТЕЛК може да се реформира като се отстрани, беше безапелационна бе Чернева.

„ ТЕЛК самичък по себе си е неуместна система, не почива на никаква логичност и единствено основава пороци и не ги взема решение. Сега с приемането на Закона за персоналната помощ и Закона за хората с увреждания този недостатък още повече се задълбочава”, добави журналистът.

Според нея единственият отговор на това по какъв начин да се спрат злоупотребите е просто ТЕЛК да бъде закрит. " Това не значи, че някой ще вземе помощите на хората. Би могло да значи единствено нещо друго – че те биха могли да получават доста по-адекватна помощ по отношение на положението си”, съобщи още Чернева.

Тя добави, че в този момент има предпоставки корупционният напън да се усили още повече. „ Първо, ТЕЛК към този момент е бетониран и двата закона – и за персоналната помощ, и за хората с увреждания. Там хапката, която идва с едно решение на ТЕЛК, става доста по-голяма. Ако до момента някакви месечни компенсации бяха обвързани с обезпечен приход, то в този момент се обвързват с линията на беднотия, която е в пъти по-голяма. Плащанията към този момент стават доста повече, т.е. в този момент доста повече хората ще имат интерес да си платят, с цел да получат по-висок % и да получават повече пари”, аргументира се Чернева.

" Тази система маже дупките с хоросан на опазването на здравето " сподели журналистът. По думите й не може да се обвързва ТЕЛК правото на персонална помощ, тъй като посредством персоналната помощ човек с потребност от нея се усъвършенства, а с това му я лишават и той още веднъж се утежнява, изясни Чернева.

" Лекарите в ТЕЛК не вземат решение нито един проблем на здравната система, само че тя ги устоя, от нашите пари, от бюджета на лечебните заведения. Не съм съгласна моите осигуровки да покриват порочните практики ТЕЛК, те би трябвало да отиват за опазване на здравето. Няма по какъв начин да се усъвършенстват всички заплащания под шапката на ТЕЛК ", съобщи още здравния публицист.

Стойчо Кацаров означи, че пенсията за неработоспособност е обезщетение за застрахователен риск. „ Ние сме задължени всеки месец върху нашите приходи осигуровка, която покрива и риска да изпаднем в положение на трайна нетрудоспособност. И когато изпаднем в такова положение, Национален осигурителен институт изплаща пенсия за неработоспособност. Аз споделям, че първо, това може да не е наложително, и второ, не е наложително да бъде в НОИ”, добави той. Според него други осигурители или застрахователи биха могли да предложат сходен пакет от услуги и всеки жител самичък да реши дали да се обезпечава за този риск, дали това да е за всички положение или единствено за някои от тях – да вземем за пример за зрението или за слуха си. По думите му по-либерален метод ще даде доста повече благоприятни условия и ще има по-малко съображение за търкания и спорове сред хората и институциите.

Според доктор Кацаров е пресилено изказванието за стотици милиони левове за корупция, тъй като броят на записаните в България не е чак толкоз огромен.

Старата разпоредба е давала опция на комисията да преценя процентите от-до и да сумира проценти от разнообразни болести. Това е давало опция за един диапазон, посредством който е можело да бъдад дадени 50 или 80 % на един човек и двете са правилни.

" Идеята която се залага в промяната за здравна експертиза цели понижаване на разноските за тази активност, поради това няма по какъв начин да получи поддръжка от хора, на които им казвате, че ще им намалите парите ", изясни в края на диалога доктор Кацаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР