ТЕЛК комисиите да издават решения на хората с увреждания без

...
ТЕЛК комисиите да издават решения на хората с увреждания без
Коментари Харесай

ТЕЛК да издава решения без да изисква клиничен преглед, въз основа на медицинската документация, предлага МЗ

ТЕЛК комисиите да издават решения на хората с увреждания без да изискват клиничен обзор и като се основават на наличната здравна документи и информацията в Националната здравно-информационна система. Това да бъде главното предписание за работата на комисиите, оферират от Министерството на здравеопазването с план на нормативни промени, заяви БНР. 

Предвижда се броят на тези комисии да се усили повече от двойно, а в състава им да вземат участие и лекари, които управляват структури в обещано лечебно заведение.

Към момента експертните комисии дефинират понижена продуктивност единствено по документи в избрани случаи, а главното предписание е да се изисква съответният човек да мине през клиничен обзор. За да се понижи забавянето при издаването на решения, се предлага разпределението на заявките да става на инцидентен принцип на територията на цялата страна, а правилото за разглеждане на документи по адреса на индивида да се резервира единствено за хората в тежко положение, за които се постанова медицински обзор.

Предвижда се сегашните 70 комисии да бъдат над два пъти повече, като бъдат основани такива във всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения и онкологични центрове, а в университетските да има най-малко по 2 комисии. Предлага се при обжалване пред НЕЛК, тази комисия да връща случая на ТЕЛК единствено един път, а при ново обжалване да го взема решение по същБество.

Срокът за изговаряне на ТЕЛК да бъде скъсен и да се съблюдава написаният тримесечен период от подаването на заявление, предвиждат измененията. Според данни за предходната година единствено една трета от комисиите са се произнесли в период, а при някои забавянето е траяло 4 години.

Предлага се здравните инспекции да оповестяват служебно на хората за нужното постоянно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди приключване на настоящото ТЕЛК решение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР