ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят относно необходимостта от чужда

...
ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят относно необходимостта от чужда
Коментари Харесай

Отново променят Методиката за ТЕЛК

ТЕЛК и НЕЛК ще се произнасят по отношение на нуждата от непозната помощ и при деца при степен на увреждане под 90 на 100, според от естеството на болестта и опцията за развъждането им отвън фамилията, обвързвана с посещаване на детска ясла, детска градина, учебно заведение и други  Това планува смяна в Наредбата за здравната експертиза, оповестена от Министерство на здравеопазването за публично разискване.

В категорията на хората, на които е нежна непозната помощ, са включени и лицата с психологични болести, като и при помощта може да бъде предоставени при избрана неработоспособност и степен на увреждане под 90 на 100. Критерий за това е степента на загуба на базисни обществени и основни умения, водещи до неспособност за битие без реализиране на надзор на хората с психологични увреждания.

Проектът добавя и почиства някои проблеми, свързани с несъответстващо ниски проценти, избрани за някои състояния; недостатъчност по повод определянето на доживотен период и/или на непозната помощ при някои положения, които окончателно изискват това; терминологични несъответствия с общоприети интернационалните стандарти и класификации; терминологични грешки от позиция на точност и логическа свързаност; грешки, свързани с възрастов признак; липса на нужната подробност във връзка с разнообразни състояния; неопределено дефинирани обособени положения, обуславящи разнообразни проценти степен на увреждане; липса на основни разяснения в „ забележка “, което води до двусмислие и друга процедура на ТЕЛК при оценяването; недостатъчност във връзка с някои времеви интервали, които касаят оценяването; потвърдена в практиката здравна нецелесъобразност във връзка с някои насочни точки.

Промените в засягат „ Заболявания на опорно двигателния уред “,  „ Психични заболявания “, „ Ушни, носни и гърлени (УНГ) болести “, „ Заболявания на сърдечносъдовата система “, „ Нервни заболявания “, „ Хирургични болести “ и „ Вътрешни заболявания “.

Променя се и Методиката за оценяване на степента на увреждане и нетрудоспособността като в общата оценка ще бъдат включени всички съпътстващи увреждания, без значение от процентите, които им подхождат по обособените насочни точки. По новата формула ще се взима най-високия % на най-тежкото увреждане + 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. „ Предложеният метод на пресмятане на % е съвсем еднакъв с този преди 2018 година и по емпиричен път е потвърдил своята целенасоченост от позиция на действителното сходство на оценката с фактически образувания функционален недостиг на организма като цяло, по отношение на здравия човек “, безапелационни са от здравното ведомство.

Предложената нормативна смяна в отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност и на типа и степента на увреждане в проценти не трансформира размера на  финансовите разноски, свързани с реализирането на здравната експертиза, споделят от Министерство на здравеопазването. От ведомството обаче показват, че разноските на държавното публично обезпечаване, свързани с обезпечаването на обществени права за лицата с увреждания, все още не могат да се дефинират, защото се чака известно преразпределение на броя на лицата посред категориите, ползващи избрани обществени права, според от избрания % трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане, в сходство на измененията, свързани с повишение на процентите, съответстващи на отправните точки и смяната на Методиката.

Пълния текст на плана може да видите , а на отчета на министъра -  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР