ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 заболявания

...
ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 заболявания
Коментари Харесай

Наредба за медицинска експертиза: Доживотен ТЕЛК за още 31 заболявания

ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 болести и хората няма да се разкарват за преосвидетелстване на всеки 3 година, плануват оповестените промени за изменение на Наредбата за здравната експертиза на работоспособността. Над 110 болести към този момент дават опция на българските жители да се освидетелстват пожизнено. Това са положения, при които увредата на болните се преценя като трайна и необратима.

С измененията в Наредбата се предлага при доста честите и тежки епилептични пристъпи да се прибавят доживотен период на неработоспособност и непозната помощ. Пожизнен ТЕЛК ще се дава и за тежка степен на множествена склероза. В тази група попадат и аутистични разстройства при лица, навършили 16 г. в тежка и доста тежка форма - 80 и 100%. Максималният % неработоспособност се предлага и при ектопия на пикочен мехур, както и при заболявания, свързани с карцином на щитовидната жлеза и преживяемост след петата година. Пожизнено решение ще има към този момент и при захарен диабет вид 2 с две и повече от две усложнения - 50 и 60%.

С Наредбата се трансформира и събирането на заболявания за ТЕЛК, което ще се прави по нова формула. Най-голям % неработоспособност и отсега нататък ще се дава за най-тежкото увреждане, само че към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Сегашната формула е от 2018 година Основният % се дава на най-тежкото увреждане, само че събирането на заболявания е допустимо единствено в случай че индивидът има най-малко 2 болести, които дават над 50% неработоспособност. Тогава към процентите на болестта с най-висока степен се прибавят 20% от сбора на всички съпътстващи.

Друга значима смяна е, че хората с психологични болести към този момент ще имат право на непозната помощ, дори и при нетрудоспособност под 90%. Към момента право на нея имат единствено тези с над 90% увреждане, изключение се прави за децата. Сега се предлага изключението да важи и за възрастни с психологични болести, като ще зависи от загубата на базисни обществени и основни умения, водещи до неспособност за битие без надзор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР