Телевизия БиБиСи излъчи репортаж от борда на британския разрушител Дифендър

...
Телевизия БиБиСи излъчи репортаж от борда на британския разрушител Дифендър
Коментари Харесай

Ексклузивни кадри: Имало ли е руска стрелба по британски кораб в Черно море

Телевизия БиБиСи излъчи репортаж от борда на английския унищожител " Дифендър " за напрежението с съветски военни в Черно море. Позицията на Москва е, че разрушителят е навлязъл в съветски води и по тази причина неин военен транспортен съд е стрелял предупредително. Лондон отхвърля да е стреляно по техния транспортен съд. Според английските военни " Дифендър " е плавал в украински води.

" Това не е обучение " - по този начин стартира репортажа на журналиста от БиБиСи Джонатан Бийн от борда на английския унищожител " Дифендър ".

Кореспондентът твърди, че е видял над 20 съветски самолета, както и два кораба на съветската брегова защита, които на моменти са се доближили до английския транспортен съд на към стотина метра. Това опонира на формалното изказване на държавното управление в Лондон. Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че нито е имало пукотевица, нито корабът е плавал в съветски води.

От снимания материал се чува и предизвестието на екипажа на съветската брегова защита.

Журналистът твърди, че в далечината се е чувала пукотевица. Според съветските военни, откакто разрушителят не се е съобразил с предизвестието, транспортен съд на съветския граничен патрул е създал предупредителни изстрели. Десет минути по-късно съветски боен аероплан е хвърлил бомби по пътя на разрушителя.

Москва дефинира дейностите на " Дифендър " като " рискови " и настоя за следствие на дейностите на английския екипаж.

" Бих желала да прибавя, че дефинираме тези дейности като груба английска провокация, която опонира на интернационалното право и съветските закони ", съобщи Мария Захарова, представител на Министерство на външните работи на Русия.

В репортажа на БиБиСи се напомня сходен случай от ноември предходната година, когато Русия е обвинила американски боен транспортен съд, че е навлязъл на 2 километра в Японско море. Съединените щати отхвърлят корабът " John S McCain " да е бил заставен от съветските военни да напусне зоната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР