Телевизионният водещ Слави Трифонов сметна, че още през 2012 г.

...
Телевизионният водещ Слави Трифонов сметна, че още през 2012 г.
Коментари Харесай

Слави Трифонов сметна, че още Дянков дал по-голяма субсидия на ГЕРБ от полагащата се

Телевизионният водещ Слави Трифонов счете, че още през 2012 година ГЕРБ са получили по-голяма партийна дотация от полагащата им се. " Писмото " на Трифонов е оповестено във фейсбук профила му е адресирано към тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

" През 2012 година ГЕРБ получават 23 925 000 лева партийна дотация. 23 925 000 делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 година прави... 14 лв. и 25 стотинки! При законни тогава 12 лв. на глас ", написа Трифонов.



Трифонов разказва и механизма по който това е ставало. Според правилника на Народното събрание, народен представител, който е напуснал парламентарната си група или народен представител, чиято група се е разпаднала, не може да се причисли към друга парламентарна група и става самостоятелен. В 41-ото Народно заседание имаше доста самостоятелни депутати. Според тогавашния Закон за политическите партии партийната дотация следваше депутата, а не партията, от чиято листа е определен.

" В 41-ото Народно заседание имаше отцепници от Движение за права и свободи (Касим Дал и Корман Исмаилов), от " Атака ", от " Синята коалиция ", а парламентарната група на РЗС се разпадна. И всички тези отцепници станаха публично самостоятелни, но не до такава степен. Щото к`во стана, Дянков? Да напомним на хората. Голяма част от тези отцепници просто попълняха декларация за принадлежност към друга партия, най-често към ГЕРБ, и партийната дотация отиваше в касата на " новата " им партия, а не в касата на партията, от чиято листа са определени. И разумно най-вече кинти отиваха в касата на ГЕРБ ", написа Трифонов.

Той напомни, че Симеоно Дянков тогава отхвърли да уточни имената на депутатите, оповестили принадлежност към ГЕРБ, " щото имало персонални данни ", както и, че Сметната палата отхвърли да ревизира дали е законно пренасочването на дотация.

В четвъртък Народното събрание би трябвало да одобри на първо четене оферти от Министерския съвет законопроект, съгласно който получаващите по право държавна дотация партии ще би трябвало да върнат " надвзетите " пари за три години обратно, чийто общ размер се чака да бъде 14.5 млн. лева Текстът беше единомислещо подсилен от парламентарната комисия по правни въпроси.

Преизчисляване на дотациите ще има за интервала от 26 май 2016 година до 30 април т.г. и се прави, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му. Днес прокуратурата разгласи, че ще проверява закононарушение при установяване на партийните дотации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР