Телевизионните доставчици прилагат практики, които са нелоялни, като най-показателните са

...
Телевизионните доставчици прилагат практики, които са нелоялни, като най-показателните са
Коментари Харесай

Кабелните комуникационни оператори за повече прозрачност и конкуренция на пазара на платена ТВ


Телевизионните снабдители ползват практики, които са нелоялни, като най-показателните са наложителното пласиране в пакет на съществени и нишови канали, условие за минимални гаранции за разпространяване на ОТТ наличие и липса на ясна и обществено оповестена цена на цените на разпространяване. Това е посочено в формалната позиция на Българската асоциация на кабелните информационни оператори (БАККО),разпространена до медиите.

От организацията сочат, че проблемите на разпространяването на платена ТВ не са нови и съставляват комплициран възел от нерешени проблеми и на двете промишлености, които вземат участие в процеса – телевизионните снабдители и платформените оператори.

" На първо място бихме желали да подчертаем, че измененията в ценовата политика на комерсиалните оператори е техен прерогатив и БАККО няма отношение към комерсиалните договаряния, които се водят сред телевизионните групи и платформените оператори. Смятаме обаче, че телевизионните снабдители ползват практики, които са нелоялни, като най-показателните са ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО пласиране в пакет на съществени и нишови канали, условие за минимални гаранции за разпространяване на ОТТ наличие и липса на ясна и обществено оповестена цена на цените на разпространяване ", означават от асоциацията.

Според БАККО има забележителният % сив бранш (30-35%) на пазара на разпространяване на платена телевизия и той значително е причина за част от посочените нелоялни практики. Но не одобряваме точно операторите, които работят в сходство с нормативните условия „ да заплащат сметката “ на всички неуредици на пазара, акцентират от организацията.

" Нерешаването на тази цялост от проблеми в годините докара до тяхното задълбочаване, което в последна сметка в допълнение изкривява пазара на платена ТВ – нараства процентът на операторите, които трайно минават в така наречен черен бранш – оперират отвън всякаква регулация и законова легитимация. Легалните оператори от своя страна все по-трудно устоят на натиска от ескалиращите цени за наличие и нелоялната конкуренция на сиво-черния пазар, който поддържа ниски цени към крайните клиенти. В дълготраен проект това е обвързвано и с ограничение на вложенията, както и липса на бизнес небосвод, от което ще пострадат потребителите, които чакат качествени, бързи и евтини услуги ", е посочено в позицията.

Затова от организацията оферират да бъдат направени промени в нормативната база, а също по този начин по-ангажирано да се ползват съществуващите законови наредбите от страна на държавните институции. Крачка в тази тенденция са промените в Западноевропейски съюз, които доведоха до обществено обявяване на заявената информация за броя на клиентите. БАККО ще инициира срещи с регулатора, на които ще разиска опциите на КРС за събиране на правилни данни за пазара, както и подобаващи ограничения, които да водят до изсветляване на пазара и обезпечаване на равнопоставеност на всички играчи, сочат от организацията.

В същото време от БАККО показват разбиране, че са нужни промени в нормативната база, касаещи оповестяването на транспарантни условия за разпространяване на ТВ стратегии, в това число изчерпателна цена, включваща цени на стратегии поотделно, в пакет, равнища на търговски отстъпки и всевъзможни спомагателни условия по отношение на позициониране, минимални гаранции и други

В този смисъл БАККО поддържа предлагането за промени в Закона за радиото и малкия екран, с които се цели да се сътвори опция за равнопоставеност в връзките сред телекомуникационните оператори и доставчиците на медийни услуги. " Считаме, че даването на права за разпространяване против възнаграждение на дадена радио- или телевизионна стратегия не би трябвало да бъде обвързано с спомагателни условия, в противен случай, свободната конкуренция на този пазар ще докара до разпространяване на повече, различни на огромните медийни групи телевизионни стратегии, а това непроменяемо води до по-качествено наличие и медиен плурализъм ", твръдят от асоциацията.

Според позицията не е допустима опасенията на АБРО, че вследствие на препоръчаното изменение на закона „ ще се усилят разноските за телевизионни пакети “.

" Напротив, след отпадането на ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО пласиране на главен канал в пакет с огромен брой нишови канали (практика, която подухва аналогии с минали времена), операторът ще може да спести запас и да насочи вниманието си и към други телевизионни стратегии, които в този момент остават отвън опциите му. По отношение на крайните консуматори това би имало голям позитивен резултат, изразяващ се в по-разнообразни и налични телевизионни стратегии, както и по-голяма независимост при подбора на телекомуникационни услуги " показват от БАККО.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР