Телетата не трябва да се държат в индивидуални кошари през

...
Телетата не трябва да се държат в индивидуални кошари през
Коментари Харесай

ЕС: Телетата не трябва да се изолират в боксове след раждането

Телетата не би трябвало да се държат в самостоятелни кошари през първите седмици на живота им, с цел да се усъвършенства хуманното отношение към животните, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Европейския орган по сигурност на храните (ЕОБХ).

Вместо това те би трябвало да бъдат настанявани по двойки или дребни групи и да имат задоволително пространство за отмора и игра, като им бъдат обезпечени комфортни постелки, се споделя в отчет на учени от ЕОБХ.

Новороденото теле нормално се отделя от майката незабавно или няколко часа след раждането. В природата телетата лежат дружно на групи, до момента в който майките им се местят на паша.

Повече от 300 милиона селскостопански животни годишно прекарват целия или част от живота си в кафези, кошари или боксове, съгласно групата за покровителство " Състрадание в международното земеделие " (Compassion in World Farming). В свое изказване организацията показва, че разделянето на кравата и нейното теле и затварянето на новороденото в обособена кошара предизвиква огромно и дълготрайно страдалчество и на двете животни.

Сегашното законодателство на Европейски Съюз разрешава телетата да бъдат отстранени скоро след раждането и да бъдат затворени в самостоятелна кошара за интервал до 8 седмици.

Европейската комисия разгласи през 2021 година последователното унищожаване на клетките в отглеждането на животни в целия Европейски Съюз до 2027 година, като законодателно предложение ще бъде показано до края на 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР