„Телерик“ се превърна в успешна компания благодарение на това, че

„Телерик“ се превърна в успешна компания благодарение на това, че ...

Васил Терзиев: Екипната работа води до успеха.


„Телерик“ се превърна в успешна компания благодарение на това, че работехме като екип. Това каза Васил Терзиев, съосновател на Телерик Академия, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

Както кариерата в IT сектора, така и в инвеститорската дейност на Терзиев са "плод на случайност, а не на големи планове".

„Имах намерение да се занимавам с финанси, но покрай един неуспял опит в областта на интернет телефонията се запалих по технологиите и от там нататък благодарение на други щастливи случайности имах възможността да започна кариера и това доведе до създаването на „Телерик“, заедно с още трима приятели, с които бяхме студенти в Американския университет“, каза Терзиев. Още по тематаIT секторът генерира почти 6% от икономиката на София

За създаването на „Телерик“ те са разчитали на собствени средства - малко, но грижливо инвестирани.

По думите на Терзиев „първият опит за ангелско финансиране" е бил от родителите на основателите на новата компания, но те са отклонили предложението и са успели да изградят бизнес, който се е разширявал благодарение на инвестиране на приходите през годините.

В създаването на успешни компании има и огромна доза късмет, и здрава работа, но "това, което нас ни отличи, е, че разбрахме колко е важно да работим заедно", каза още Терзиев.

Успехът ни никога не е бил плод на нечий индивидуален гений, на нечия гениална идея, а по-скоро на това, че всички са гребали през годините в една и съща посока, допълни събеседникът.

Как той подбира инвестиционните си цели? Как се овладява един толкова значителен ръст на компанията? Как се случи сливането на „Телерик“ с Progress? Защо Васил Терзиев решава да напусне компанията? Как се ражда идеята за създаването на „Телерик Академия“?

Вижте в целия материал на Bloomberg TV Bulgaria!

Източник: investor.bg