Telenor влезе в България през 2013 г. © Велко Ангелов

...
Telenor влезе в България през 2013 г. © Велко Ангелов
Коментари Харесай

Mergermarket: Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Telenor влезе в България през 2013 година

© Велко Ангелов Още по тематиката
Ръстът на приходите на " Мобилтел " и " Теленор " се форсира

За третото тримесечие двата телекома регистрират стесняване на броя на мобилните си клиенти
25 окт 2017
Българският бизнесмен Елвин Гури купува банката на Telenor в Сърбия

С повече от 300 хиляди клиенти институцията е нишов състезател в потребителското кредитиране
13 авг 2017
" Теленор " регистрира лек растеж на приходите и облагата

Клиентите понижават като брой, само че приходът от един клиент към този момент доближава 13.5 лева на месец
17 юли 2017
Оле Бьорн Шилстед оглавява " Теленор България "

От 1 август той ще наследи като основен изпълнителен шеф Майкъл Фоли, който поема бизнеса на норвежката група в Бангладеш
5 юни 2017 Норвежкият телеком Telenor договаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора против цена от 2 млрд.евро. Това оповестява профилираното издание Mergermarket, като се базира на три неофициални източника. " Капитал " удостовери от един източник, че претендент купувачът е бил определен като извънреден още през декември. От българския телеком насочиха за въпроси към норвежката централа. От групата в Осло обявиха за " Капитал ", че не разясняват пазарни клюки.

Промяна в тактиката

Само 3 години и половина откакто закупи " Глобул " Telenor очевидно е трансформирал тактиката си. От договорката, която беше за 717 млн. евро, до момента скандинавската група съумя да усили пазарния дял и бързо да вкара 4G мрежа. Според резултатите за последното регистрирано към този момент трето тримесечие телекомът има 3.23 милиона клиенти в България, с 9% по-малко по отношение на година по-рано. Свиването се дължи главно на намаляването в броя на клиентите на предплатени услуги. Средният доход от клиент (ARPU) обаче нараства – с 6% до 14 лева на месец, демонстрира докладът на Telenor.

Кой е купувачът към този момент е незнайно. Повечето телеком представители, които " Капитал " потърси, загатнаха за интерес на американския фонд KKR. Той има сателитен тв оператор в Сърбия и вложения в района, тъй че експанзията звучи разумно.

" Кандидат купувачът не е показан в района, " обаче уточни източник, непосредствен до норвежката компания. Така хипотезата KKR надалеч не е сигурна.

Събирането на предложения очевидно е ставало безшумно и отвън България, тъй като локални консултанти не знаеха за процеса. Според Mergermarket възможната договорка може да включва и унгарските активи на Telenor като допълнение към България, Сърбия и Черна гора. Така възможният покупател може да получи наличие на четири пазара с общо съвсем 10 млн. клиенти (3.3 млн. в Сърбия и Черна гора, както и 3.1 млн. в Унгария). Общите доходи на трите подразделения за третото тримесечие доближиха 323 млн. евро. Оборотът на " Теленор България " за интервала доближи 172.7 млн. лева При облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) от 66.4 млн. лева

Бизнесът в района

Telenor влиза на сръбския пазар през 2006 година, когато придобива мажоритарния дял от 70% от водещия локален мобилен оператор Mobi63 против 1.5 милиарда евро, в който тогава акционери са сръбската страна и консорциум от австрийски вложители. Впоследствие Telenor изкупува и останалите 30% от капитала на компанията, която все още е най-големият телеком в Сърбия.

Първата и най-голяма телекомуникационна компания в Черна гора публично става напълно част от групата на Telenor през 2004 година, като до 2010 година носи предходното си име – ProMonte. Във финансовите си доклади норвежкият притежател показва резултатите от активността на двата пазара в единен тип.

За третото тримесечие на 2017 година приходите в Сърбия и Черна гора са 1.05 милиарда норвежки крони (108.9 млн. евро), като се усилват с 1% на годишна база, най-много с помощта на продажбите на мобилни устройства, които компенсират по-ниските приходи от абонаменти, трафик, роуминг и взаимосвързаност. Оборотът за деветмесечието обаче остава с близо 2% под регистрираното преди година и към края на септември 2017 година е 2.9 милиарда крони (297.3 млн. евро). Печалбата за третото тримесечие преди лихви, налози и амортицазия (EBITDA) е 436 млн. крони, като пораства с 3% на годишна база с помощта на усъвършенстваното ръководство на оперативните разноски, които понижават с 11% за интервала.

В последния си тримесечен доклад от Telenor показват, че през третото тримесечие броят на мобилните абонаменти в Сърбия и Черна гора се е повишил с 59 хиляди броя до 3.3 млн., като за растежа способства сезонното нарастване на предплатените услуги. Общият брой на клиентите обаче понижава по отношение на година по-рано поради като цяло свиващия се предплатен пазар.

През третото тримесечие на 2017 година норвежкият телеком разгласи, че ще продаде бизнеса си с финансови услуги в Сърбия. За покупател на Telenor Banka е определен българският капиталов фонд River Styxx Capital, който е съвсем напълно следен от българския бизнесмен от албански генезис Елвин Гури.

Бизнесът в Унгария, където Telenor участва от 1994 година, изначало взаимно с Danish Telekom, е най-големият в клъстер Централна и Източна Европа на норвежкия телеком. През третото тримесечие на 2017 година регистрираните в страната доходи са 1.2 милиарда Крони, като нарастват с 3% с помощта на увеличаващия се брой подписани абонаментни проекти. Той обаче не може да компенсира свиването в бизнеса с предплатени услуги, вследствие на което общият брой на клиентите на телекома в страната понижава с 39 хиляди за тримесечието. До огромна степен резултатът е еднократен и се дължи на наложителното вписване на предплатените карти, което трябваше да завърши до 30 юни - вследствие на процеса Telenor Hungary е отписала 69 хиляди нерегистрирани в дадения период предплатени карти. Така, към края на септември, общият брой на клиентите на локалната компания е 3.08 млн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР