Телефонният разговор на Тръмп в защита на Джорджия е силен аргумент срещу кампанията на Тръмп 2024

...
Запис от телефонен разговор от 2 януари 2021 г., по
Коментари Харесай

Запис от телефонен разговор от 2 януари 2021 г., по време на който Доналд Тръмп моли държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да му помогне да „намери 11 780 гласа“ стана публично достояние почти веднага - и беше също толкова бързо в сравнение с "димящите" ленти, които помогнаха за свалянето на президентството на Никсън. Достатъчно честно! С цялото ми уважение към съхраняването на класифицирани документи в банята на курорта, да каже на местен служител да анулира точния брой гласове, които ще бъдат необходими за промяна на резултата от изборите, е нещото, което Тръмп направи с най-ясно изразеното „Аз не мисля, че можеш да направиш това” чувстваш.

Обаждането се върна в новините тази седмица благодарение на бившия началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус, който свидетелства в понеделник в изслушване в Джорджия, свързано с обвиненията на окръжния прокурор на окръг Фултън че е бил част от престъпния заговор на Тръмп за отмяна на изборите през 2020 г. Медоус иска делото му да бъде преместено от щатския във федералния съд на основание, че е преследван за дейности, които е предприел в служебното си качество. Той се надява, че това искане може да му осигури по-благоприятен набор от съдебни заседатели (той ще бъде съставен от по-консервативния северен окръг на Джорджия като цяло, а не само от окръг Фултън с демократични наклонности) или, ако съдията в неговия случай е достатъчно убеден че Медоус е изпълнявал законно задълженията на изпълнителната власт, пълно отхвърляне на обвиненията.

Според Vox, съдията, който изслуша аргумента на Медоус в понеделник, „изглеждаше скептичен“. Има много проблеми със случая, но част от същността е, че на служителите на Белия дом е забранено по закон да се опитват да влияят на резултата от изборите и може да се докаже, че Медоус е знаел това. Като такова, едно от нещата, които бившият началник на щаба твърди в съда в понеделник, беше, че той не осъзнаваше, че дейностите му в края на 2020 г. са свързани с партизански усилия за отмяна на изборите – т.е. че не разбира връзката между Интересът на президента Доналд Тръмп към процедурите за преброяване на гласовете в Джорджия (и Мичиган) и продължаващите усилия на кандидата Доналд Тръмп да обърне резултатите от гласуването в тези щати. От Washington Post:

На няколко пъти Марк Медоус заяви, че не знае за усилията на кампанията на Тръмп да оспори изборните резултати. По време на телефонния разговор на Доналд Тръмп с държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер на 2 януари 2021 г., в който Медоус участва, той каза, че не е знаел, че трима адвокати в разговора – Клета Мичъл, Кърт Хилбърт и Алекс Кауфман – са участвали в предизборно дело срещу Рафенспергер.

(Медоус каза, че не си спомня как Мичъл, виден теоретик на конспирацията за измами на гласоподаватели, с когото преди е бил в контакт, се е озовал на Обаждане в Джорджия.)

Освен това, когато беше разпитан за среща в Овалния кабинет, на която присъства с Тръмп и депутати от щата Мичиган, Медоус каза, че не е знаел, че кампанията се състезава резултатите в този щат.

Според свидетелските показания на Медоус, той е вярвал по онова време, че насърчава интереса на изпълнителната власт към „точни и честни избори“ и помага за разрешаване на опасенията на Тръмп относно избирателите измама, за да премахне „препятствието“ пред „прехвърлянето на власт“ – с други думи, че той не е разбрал, през януари 2021 г., че Доналд Тръмп е участвал в изборни съдебни спорове по егоистични причини. (Неотдавнашна публикация на New York Times, която документира историята на Медоус да казва празно на всеки, с когото разговаря, точно това, което иска да чуе, предполага, обезпокоително, че това всъщност може да е вярно.)

Твърденията на Медоус са подобни към този, който Тръмп направи за собственото си поведение през 2020 г. - че той вярва, че изборите са били „нагласени“ срещу него като обективен факт, което означава, че действията му са били разумни опити да осигури правилния резултат. Според него димящото оръжие всъщност беше „перфектно телефонно обаждане“.

Тази линия на разсъждение беше повторно въведена в обращение от десния професор по право Джонатан Търли по Fox News след обявяването на обвиненията в окръг Фултън :

Знаете ли, има идеален смисъл, когато оспорвате избори, да кажете: „Знаеш ли, имам нужда само от около 11 000 гласа.“ Така че, ако направите преглед в цялата страна, това не е много в щат като Джорджия. Това не е престъпно. Това дава основание за повторно преброяване.

Грузия обаче вече беше завършила две повторни преброявания – едно на ръка и едно машинно – по времето, когато Тръмп и Медоус разговаряха с Рафенспергер. Освен това обвиненията в измама, които президентът преследваше, бяха до голяма степен, ако не и изцяло, от произволни акаунти в социалните медии и онлайн табла за съобщения и вече бяха отхвърлени от Министерството на правосъдието на собствената му администрация.

Като правен въпрос , твърдението на Тръмп, че той наистина е вярвал, че резултатите от гласуването са „манипулирани“, има проблеми. Сред тях са концепцията за умишлена слепота и предполагаемото изявление на Тръмп, че вицепрезидентът Майк Пенс е бил „твърде честен“ в отговора си на изборите, което изглежда означава осъзнаване, че собственото му поведение не е било честно.

< p>Припомнете също, че този процес може да се проведе по време на президентската кампания. Тръмп ще се „защитава“ срещу димящ пистолет, като спори, докато най-близките му съветници свидетелстват, че не биха могли да боравят с пистолет, без да се прострелят в крака, че той вярва, че оръжията са направени от сирене. И ако той убеди 12 съдебни заседатели в Джорджия и окръг Колумбия, че е луд човек с помощен персонал с нисък коефициент на интелигентност и осигури невинна присъда въз основа на такъв триумф, той ще поиска от останалите си съграждани да го преинсталират като президент. Изглежда като трудна задача, но ако мислите, че е невъзможно, вие вероятно сте от хората, които все още са 100 процента сигурни, че луната е направена от скали.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР