Телефонни номера, използвани от две дубайски принцеси, са част от

...
Телефонни номера, използвани от две дубайски принцеси, са част от
Коментари Харесай

Дубайските принцеси Латифа и Хая също са в списъка на подслушваните със софтуера Pegasus |

Телефонни номера, употребявани от две дубайски принцеси, са част от листата с евентуалните, прочут като Pegasus, съобщи BBC.

Принцеса Латифа е щерка на емира на Дубай, а принцеса Хая Бинт ал-Хюсейн е някогашната му брачна половинка.

В средата на февруари BBC излъчи скришен видеоклип на принцеса Латифа, в който тя сподели, че е държана като пленник и се опасява за живота си. След поисканото удостоверение от Организация на обединените нации, че е жива, от емирството обявиха, че тя е у дома и се грижат добре за нея. 

Принцеса Хая избяга от Дубай във Англия през 2019 година с двете си деца, казвайки също, че се опасява за живота си и тяхната сигурност. Тя упрекна някогашния си брачен партньор в похищение, изтезания и опити за заплашване. 

ОАЕ отхвърли изказванията на двете дами.

Техните номера са били в листата с към 50 000 телефона на хора, за които се счита, че съставляват интерес за подслушване от клиенти на израелската компания NSO Group.

Списъкът беше публикуван по огромните осведомителни организации.

Откриването на телефонните номера на принцесите в листата, както и на техни познати, повдигна въпроса дали може те да са били задачата на държавното управление - клиент на компанията.

Правозащитната организация Amnesty International разгласява изказване, в което се твърди, че разкритието включва NSO Group " в листата на нарушаванията на човешките права ", осъществени против двете дами.

NSO отхвърли всевъзможни нарушавания. Според тях софтуерът е предопределен за потребление против нарушители и терористи и е наличен единствено за военни, правоприлагащи и разследващи организации.

Първоначалното следствие, от основаната в Париж неправителствена организация Forbidden Stories и Amnesty International - е " цялостно с неправилни догатки и непотвърдени теории ", счита израелската група.

Докладите са част от поредност новинарски публикации, които допускат, че офанзивите са били ориентирани към хиляди известни и авторитетни хора като публицисти, политици и дипломати.

Публикация във вестник Le Monde заяви, че телефонен номер на също попада в листата. 

Висш израелски чиновник удостовери пред BBC, че израелското държавно управление е основало екип, който да изследва изказванията за софтуера Pegasus.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР