Телефонът ми вече звънеше. Генерал Русев, командирът му, вече е

...
Телефонът ми вече звънеше. Генерал Русев, командирът му, вече е
Коментари Харесай

Жената на майор Терзиев: Искат всичко да свърши с пилотска грешка

" Телефонът ми към този момент звънеше. Генерал Русев, командирът му, към този момент е бил у дома и е разкрил майка му. Те ми звъняха от у дома, с цел да ми кажат че е паднал със самолета. И ми споделиха че всичко е станало през нощта, времето не беше положително. При рухване в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа - това са 8 часа. Не знам човек с какви физически благоприятни условия би трябвало да е, с цел да оцелее във водата даже с катапулт. Аз към този момент бях сигурна. Просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците ".

Това описа пред " Нова телевизия " Димитрина Попова, брачната половинка на починалия водач майор Валентин Терзиев.

" Във въпросната нощ трябваше да се правят нощни стрелби. Към два - три часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 5, и видях че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил ", напомня си Димитрина Попова.
 Всички версии за падналия МиГ-29 остават отворени
Всички версии за падналия МиГ-29 остават отворени

Военният министър не губи вяра, че черната кутия ще бъде открита

" Наш общ другар ми изпрати известие: " Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се? " Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е - не, не се прибра, само че за какво някой пита толкоз рано сутринта тъкмо за Вальо ", спомня си дамата на починалия водач.

" Още при самото стартиране целта е спусната под 5000 метра - дори по ниско. Информацията изначало е изтекла от " Граф Игнатиево ". В шока и ужаса. Ние имаме 200 водачи. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всевъзможни условия за сигурност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала доста бързо . Той е бил заставен да завиши скоростта. Според мен е снишен доста ниско, гонейки задачата. Тук виждам... неточност на управителен пост, че някой виждайки какво е станало с задачата, не е отсрочил стрелбата ", безапелационна е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че задачата е изумена. " Излизам от офанзива ". Последните му думи - да. Със спокоен глас и по-късно съгласно ген. Русев е липсващ от радара. За да изчезнеш незабавно - моето пояснение е, че незабавно по-късно си се разрушил ", показва тя.

Димитрина не изключва опцията за пилотска неточност. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.
 Откриха мястото на случая с изтребителя МиГ-29, само че не и черната кутия
Откриха мястото на случая с изтребителя МиГ-29, само че не и черната кутия

Не е нужно да търсим техника от други страни, счита шефът на Военноморски сили

" Този полет е воден от някой началник полети. Докарали са го за мен до подобен излаз. И са разчитали най-после, че за 5 секунди ще се оправи и ще обърне самолета. Не е взимал самичък решенията. През цялото време поддържа връзка - разбрахте ли с кого е поддържал връзка - не. Не споделят. Завършекът на задачата може и да е пилотска неточност. Но за какво споделят " Полета протичаше обикновено ". Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, по кое време излетя, къде? Това е обучение. Не е загадка. Когато всичко е било изправено и някой те е управлявал. И виждайки, че има нарушаване на сигурността, а той те води натам... за мен това си е просто... дори не преднамерено, а съзнателно ликвидиране ", безапелационна е дамата на починалия водач.

Сега фамилията на водача споделя, че ще търси истината до дъно. Жената на майор Терзиев повдига още доста въпроси - за сигурността и подготовката на водачите. И за отговорността на институциите. По тези тематики Димитрина Попова има още какво да каже.

На 9 юни 43 минути след среднощ майор Терзиев изчезва от радарите в региона на Шабла.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР