Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са

...
Телата на два делфина, единият от които очаквал потомство, са
Коментари Харесай

Мъртви делфини открити край Созопол, еколог с тъжна констатация

Телата на два делфина, единият от които очаквал поколение, са били изхвърлени от морето в региона на Созопол. По тях има огнестрелни рани , предава БТВ.
Животните са се появили на плаж Алепу в най-южната му част. На неприятната панорама се натъкват летовници.
„. Виждал съм доста изхвърлени делфини “, описа Георги Шицов.
За „ Тази Сутрин “ екологът Димитър Попов изясни, че най-сериозното влияние от човешката активност върху бозайниците е риболовът на калкан с дънни мрежи . Според него защото популацията в Черно Море е затворена – вредата е особена.
„ Също по този начин през последните години стартира все по-активно да се търси петрол и газ , което се случва посредством сеизмични изследвания. Забелязваме, че редовно Министерство на околната среда и водите не изисква Оценка на въздействието върху околната среда. В някои райони за някои характерни типове морски бозайници въздействието е доста мощно “, твърди специалистът.
По думите му от направените фотоси се вижда, че женската е била бременна с добре развъртян плод. Попов посочи, че това са били от най-дребния тип китоподобни – морска свиня.
„ Не може да се твърди, че е съзнателно убийството, само че има съзнателно изрязване на части от тялото след гибелта и изхвърлянето на сушата “, разяснява екологът.
Сигнал за случая към Регионална инспекция за опазване на околната среда не е постъпвал . Въпреки това над 30 сходни сигнала са подадени тази година, изясни Попов.
Ако станат очевидци на мъртви животни, учените поучават да първо да се направи фотография на животното, а по-късно да се подаде сигнал до незабавния номер 112.
Очаква се инспекцията на Община Созопол и на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Само за този месец има десетки сигнали за мъртви делфини на зелените телефони по цялото Черноморие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР