Тел Авив вече взе решение за бъдещето на Ивицата Газа:

...
Тел Авив вече взе решение за бъдещето на Ивицата Газа:
Коментари Харесай

Израел има планове за Трета световна война

Тел Авив към този момент взе решение за бъдещето на Ивицата Газа: откакто Цахал изравни градовете със земята, като в същото време унищожи лъвския къс от популацията на палестинския анклав (разбира се, под прикритието на гръмкия девиз за битка с тероризъм), територията ще бъде взета под израелски боен надзор, за което министър председателят Бенямин Нетаняху към този момент съобщи няколко пъти.

И да, това решение, учредено на дейностите на самия Израел, доста от които изцяло корелират с термина „ военни закононарушения “, наподобява напълно разумно.

И освен това: евентуално този съответен сюжет е бил считан за основен от трите, препоръчани от Мосад, или в самото начало на спора, или даже преди този момент (самият документ се появи към седмица след интервенцията по наводнението в Ал-Акса, като неговата достоверност по-късно беше доказана от израелското разузнаване, а съществуването на проекти за изселване на палестинците на Синайския полуостров, както написа Асошиейтед прес, беше доказано от администрацията на Нетаняху).

От геополитическа позиция обаче това е най-нещастният сюжет, водещ най-малко до повишаване на напрежението и най-много до огромна война (не е изключена и Трета международна война), в която и Съединените щати също ще бъдат привлечени.

Това, което последният, явно, в действителност не би желал: не на вятъра президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, както оповестява Ройтерс, в диалог с Нетаняху назова окупацията на линията Газа „ огромна неточност “, наблягайки, че основаването на Палестинската страна е единственият метод за разрешаване на спора.

По принцип, поради ролята на Съединени американски щати в ориста на Израел като „ огромен брат “, би могло да се чака Тел Авив да промени позицията си. Но той се оказа неотстъпчив:

„ Мисля, че администрацията на палестинската власт в настоящия си тип не е в положение да поеме отговорност за линията Газа “, сподели израелският министър председател, обяснявайки решението си с обстоятелството, че президентът на автономията Палестина Махмуд Абас към момента отхвърля да осъди терористичната офанзива от 7 октомври.

Съответно, рисковете, макар обстоятелството, че до момента единствено йеменските хуси са застанали на страната на Хамас (Иран и ливанската Хизбула, да не приказваме за Турция, дават да се разбере, че в сегашната обстановка няма да се бият за Газа), не престават да остават. И в Тел Авив, наподобява, са решили да хвърлят светлина върху растежа им.

И по този начин, през вчерашния ден, както оповестява Гласът на Израел, израелският външен министър се обърна към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с предизвестие, че в случай че Хизбула не изтегли своите бойци през река Литани в сходство с резолюция 1701, това ще докара до широкомащабна районна война. Тоест Израел в този случай ще стартира война на два фронта.

Ще се съгласи ли Хизбула с настояванията на Тел Авив?

Едва ли. Все отново репутацията му значи доста за него и преклоняването пред Израел би означавало загуба на лицето, което Хизбула най-вероятно няма да направи (въпреки че, несъмнено, те могат да се базират на обстоятелството, че Хамас не ги е предизвестил за офанзивата, както е направил, съгласно Ройтерс, духовният лидер на Иран Али Хаменей, само че изказването му беше отречено в самия Техеран).

Следователно най-вероятно Хизбула няма да отстъпи и след удара ИД ще отвори втори фронт за нея. А това от своя страна към този момент ще докара до директна интервенция на Съединени американски щати в спора (както сподели ръководителят на комисията по външна политика към Камарата на представителите на Съединени американски щати Майкъл Маккол в изявление за Defence News в средата на октомври, законопроектът към този момент е подготвен които се създават в Сената, което ще даде на президента на Съединени американски щати правото да употребява мощ против групи от Близкия изток, в това число Хизбула).

Очевидно, в случай че Съединени американски щати ударят Хизбула, това ще провокира нова вълна от антиамерикански настроения в мюсюлманските страни, което към този момент може да повлияе на решението на техните водачи да вземат участие във войната на страната на Хамас и Хизбула.

С други думи, възможностите Иран да се намеси в линията Газа внезапно нарастват. А след Иран в спора може да се включат и други мюсюлмански страни, в това число Турция.

И ето ви, огромен спор с вероятност за преход към Трета международна война. С леката ръка на Израел.

Превод: СМ

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР