Крайнодесният израелски министър на сигурността нападна супермодела Бела Хадид заради критиките й към него

...
ТЕЛ АВИВ, Израел (АП) — Крайнодесният министър на националната сигурност
Коментари Харесай

ТЕЛ АВИВ, Израел (АП) — Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел се нахвърли срещу супермодела Бела Хадид в петък за това, че критикува неотдавнашния му огнени телевизионни забележки за палестинците в окупирания Западен бряг.

В интервю по-рано тази седмица за израелския Канал 12 след две смъртоносни палестински атаки срещу израелци в окупираната територия, министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир твърди, че неговата правото на свобода на движение като еврейски заселник надделява над същото право за палестинците.

„Моето право, правото на жена ми и децата ми да се движат из Юдея и Самария, е по-важно от свободата на движение за арабите“, каза Бен-Гвир по телевизията в сряда, използвайки библейското име за Западния бряг. „Правото на живот е преди свободата на движение.“

Обръщайки се към Мохамад Магадли, известен израелско-арабски телевизионен водещ, който беше в студиото, Бен-Гвир добави: „Съжалявам, Мохамад. Но това е реалността.“

Изявлението му предизвика широка критика, тъй като коментаторите го хванаха за доказателство за твърденията, че Израел се превръща в система на апартейд, която се стреми да поддържа еврейската хегемония от река Йордан до Средиземно море. „Съжалявам, Мохамед“ се превърна в мем фураж за социалните медии, тъй като критиците го публикуваха заедно с видеоклипове на израелско насилие срещу палестинци.

Хадид, световноизвестен супермодел и влиятелен човек в социалните медии, чийто баща е палестинец, сподели откъс от Интервюто на Бен-Гвир с нейните 59,5 милиона последователи в Instagram в четвъртък, в което пише: "На никое място, по никое време, особено през 2023 г., животът на един човек не трябва да бъде по-ценен от този на друг. Особено просто заради техния етнически произход, култура или чиста омраза."< /p>

Тя също така публикува видеоклип от водещата израелска правозащитна група B'Tselem, показващ израелски войници в град Хеброн в южната част на Западния бряг, които казват на жител, че на палестинците не е разрешено да ходят по определена улица, защото тя е запазена за евреи . „Това напомня ли на някого за нещо?“ тя написа.

Бен-Гвир отговори гневно в петък на публикацията на Хадид.

„Каня ви в Кирят Арба, за да видите как живеем тук, как всеки ден евреите, които имат не са направили нищо лошо на никого в живота си, са убити тук“, написа той в X, известен преди като Twitter. Бен-Гвир живее в селището Кирят Арба близо до Хеброн, най-големият палестински град.

По-рано тази седмица палестински въоръжени мъже откриха огън по израелска кола близо до Хеброн, като убиха израелска жена и раниха сериозно шофьора. Тази атака беше извършена само няколко дни след като палестинска стрелба уби баща и син израелци в северния палестински град Хавара.

Бен-Гвир призна обратната реакция, но удвои първоначалното си изявление. „Така че да, правото на мен и моите събратя евреи да пътуваме и да се прибираме безопасно у дома по пътищата на Юдея и Самария надделява над правото на терористите, които хвърлят камъни по нас и ни убиват“, пише той.

Бен-Гвир е бил осъждан в миналото за подбуждане към расизъм и за подкрепа на терористична организация.Той беше известен като почитател на равина Меир Кахане, който беше забранен от парламента и чиято партия Кач беше обявена за терористична група от Съединените щати, преди да беше убит в Ню Йорк през 1990 г. Ках искаше да лиши арабските израелци от тяхното гражданство, да раздели израелските обществени пространства и да забрани браковете между евреи и неевреи.Преди да се присъедини към политиката, Бен-Гвир окачи в хола си портрет на евреин човек, който застреля смъртоносно 29 палестинци на Западния бряг през 1994 г.

Бил някога маргинален крайнодесен активист, Бен-Гвир сега притежава значителна власт като министър на националната сигурност, който ръководи израелската полиция при премиера Бенямин Правителството на Нетаняху.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР