Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне

...
Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне
Коментари Харесай

МОН даде указания за оформянето на срочните оценки на учениците

Текущите изпитвания, изключително контролните и класните работи, нужни за оформяне на оценките в края на първия образователен период, да се организират присъствено.

Правилото да важи за всички възпитаници като се изключи тези, които се образоват от разстояние по здравословни аргументи, удостоверени с медицински документ.

Такива инструкции даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в писмо до началниците на районните ръководства на образованието (РУО) по отношение на приключването на първия образователен период на 31 януари 2022 година, оповестиха от МОН за Moreto.net.

Това е належащо изискване за гарантиране на обективност и равнопоставеност при оценяването на усвоения материал, написа в документа.

Съгласно настоящата заповед на министъра на опазването на здравето за въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения, в общините с 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 души се учи присъствено без тестване за COVID-19.

В общините с по-висока заболяемост присъственият образователен развой е обезпечен посредством проучване на учениците с неинвазивни бързи антигенни проби за COVID-19. В тези случаи се позволява самостоятелно образование от разстояние в електронна среда при избрани условия: по здравословни аргументи на ученика или член на фамилията му, както и по желание след позволение от началника на РУО.

Според наредбата за организация на дейностите в учебното обучение началникът на РУО може да даде позволение за онлайн образование на възпитаници с висок триумф, малко отсъствия по уважителни аргументи и потвърдена ангажираност към образователния развой досега.

Министър Денков изисква от началниците на РУО да обръщат особено внимание и да реализират надзор за всеки обособен случай. Министерството на образованието и науката (МОН) ще ревизира дадените позволения.

МОН упорства учениците, които по здравословни аргументи или по избор на родителите си не престават образованието си от отдалеченост даже откакто техните съученици са се върнали в учебно заведение, да се явяват присъствено в часовете за документално или устно оформяне на срочните оценки.

Това може да стане с еднократно проучване с бърз антигенен тест в учебно заведение или показване на „ зелен документ “. По изключение е възможно писменото или устно изпитване да се организира самостоятелно, без ученикът да се тества или да показва документ за преболедуване или имунизиране, в случай че самостоятелните действия се организират отвън времето на присъствен образователен развой на паралелките. Това е регламентирано в заповедта на министъра на опазването на здравето от 26 ноември т.г.

При същите условия наложително присъствено се поставят също самостоятелните изпити за установяване на срочна оценка при повече от 25% отсъствия от часовете по съответния образователен предмет, приравнителните изпити, изпитите за смяна на оценката. В тези случаи изпитите се организират от комисии в учебно заведение.

Министерството на образованието и науката предизвиква всяка осъществена опция за осъществяване на присъствени образователни часове, съвещания, настоящи инспекции на знанията и изпити при съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР