Текучество на кадри, липса на квалифициран персонал, липсата на персонал,

...
Текучество на кадри, липса на квалифициран персонал, липсата на персонал,
Коментари Харесай

МТСП затваря 10 социални дома, на тяхно място отваря 26 центъра за грижи

Текучество на фрагменти, липса на дипломиран личен състав, неналичието на личен състав, който желае да работи в центрове за лица с увреждания, липса на медицински експерти като в опазването на здравето. Това са най-острите проблеми в системата, съобщи при визитата си в Смолян зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова. В регионалния град тя организира среща с шефове на дирекции за обществено подкрепяне и с ръководители на съответните обществени центрове и институции.
" Все повече липсва дипломиран личен състав и от ден на ден липсват искащи да работят в центровете за настаняване от фамилен вид. И това, пред което сме изправени освен в обществената система, само че и в лечебните и здравните заведения, е неналичието на медицински експерти. Кадрите са ни един от най-големите проблеми. Навсякъде страдат от липса на работещи медицински сестри. Много от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст, доста малко са тези, които се образоват за медицински сестри, още по-малко са тези, които ще останат да работят като медицински сестри в България ", сподели Димитрова.
Пред публицисти тя заяви, че е качен в уеб страницата на МТСП за публично разискване проекто-план на „ Национална тактика за дълготрайна грижа “.
Според тази тактика в интервала 2018-2019 година е планувано да се основат още 10 дневни центъра за възрастни хора с увреждания, 10 центъра за обществена рехабилитация и интеграция за лица с увреждания, 6 дневни центъра за лица с деменция.
Трябва също по този начин да бъдат закрити 10 профилирани институции за хора с увреждания, от които 5 за лица с психологични разстройства и 5 за лица с умствена назадничавост.
Зам.-министърът изясни, че за хората от закритите институции ще се употребяват опциите на Оперативна програма „ Региони в напредък “ и „ Развитие на човешките запаси “ да се изградят над 60 резидентни услуги - центрове за грижа за пълнолетни лица с психологични разстройства, с умствена назадничавост и с деменция.
Предвижда се разширение на мрежата за поддръжка от услуги в домашна среда.
„ За нас главен приоритет е предварителна защита на институционализацията и разширение обсега на географското покритие от услуги за лицата с увреждания и на самотно живеещите възрастни хора в домашна среда “, уточни Димитрова.
Ангажимент на министерството е в тази и идната година да продължи държавното финансиране на услугите персонален асистенти, обществен помощник и домакински асистент след приключването на договорите на общините с финансиране на Оперативна програма „ РЧР “. След 2019 година би трябвало да бъде въведен обединен разходен стандарт за финансирането на тези услуги.
„ Започваме обезпечаването на досегаемост за услуги за тези целеви групи, тъй като за всички е известно –потребността е огромна, а опциите на сегашната система са извънредно незадоволителни “, акцентира зам.-министърът.
Към сегашния миг има подадени заявки за над 1100 лица с психологични разстройства за прилагане на профилирана или резидентна услуга, за над 350 лица с умствена назадничавост, за над 450 лица с деменция. Отделно има към 2000 души,които имат потребност от настаняване в дом за остарели хора.
„ Стартираме с предпочитаните групи - лица с психологични разстройства, с умствена назадничавост и деменция. Трябва да обърнем внимание и на потребностите на възрастните хора, които нямат опция и се нуждаят от непрекъсната поддръжка “, сподели Димитрова.
На общините, на които са им завършили плановете за обществени помощници, персонални и обществени асистенти, финансирането им е удължено.
През 2018 година в проектобюджета на страната е залегнала нужната сума, с цел да продължи финансирането в същия обсег, какъвто е бил до момента и какъвто е нужен за 2018 година Дава се опция на общините да дефинират критериите, по които ще правят оценка нуждаещите се за в допълнение включване отвън тези хора, които са оценени по схемата " Независим живот ".
Ангажиментът на страната е да обезпечи финансово трите услуги, а на общините – да финансират екипите, които правят оценка нуждаещите се.
На въпрос по какъв начин ще се избегнат луфтовете, които до момента се получаваха за тези три услуги с месеци от време на време да не получават средства - за времето от приключването на единия план и стартирането на идващия Росица Димитрова отговори по този начин: „ За да няма празен ход, сме приготвили писма до кметовете и до обществените дирекции, с цел да се предупредят хората. Ще се постараем да избегнем празен ход от месеци, в които хората да не са обезпечени. Ако има някакъв интервал, в който да не се дава услугата, то ще е за тези, които са в този момент до края на тази година. Техните контракти би трябвало да бъдат прекъснати и да се приготвят новите им контракти за 2018 година Ще създадем всичко допустимо да няма подобен празен ход “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР