Тектонските плочи, които покриват Земята като същински пъзел, се движат

...
Тектонските плочи, които покриват Земята като същински пъзел, се движат
Коментари Харесай

​​​​​​​Вижте преместването на тектонските плочи през последните 1 млрд. години за 40 секунди

Тектонските плочи, които покриват Земята като истински пъзел, се движат съвсем толкоз бързо, колкото порастват ноктите на ръцете ни. В рамките на 1 милиарда години обаче тази скорост е задоволителна, с цел да прекосят цялата планета, както демонстрира и това ново впечатляващо видео.

В един от най-пълните модели на придвижванията на тектонските плочи, създавани в миналото, учените сбиват придвижвания за интервал от 1 милиарда години в 40-секунден видео клип.

Докато се движат, плочите засягат климата, приливите и отливите, напредването на животните и тяхната еволюция, вулканичната интензивност, производството на метали и какво ли още не. Тяхната функционалност не е просто да покриват планетата – тектонските плочи са живото поддържаща система, която визира всичко, което живее на повърхността.

„ За първи път е основан цялостен модел на тектониката, в това число границите – разяснява геоученът Майлъл Тетли от Университета на Сидни. – На човешко ниво нещата се движат със сантиметри на година, само че както можем да забележим от анимацията, континентите са били на всички места във времето. Място като Антарктика, което през днешния ден е студено и негостоприемно, в действителност в миналото е било чудесна ваканционна дестинация на екватора. “

Ако желаеме да разберем какъв брой обитаема ще е планетата ни за в бъдеще (и къде ще намерим металните запаси, които ще ни бъдат нужни за едно чисто енергийно бъдеще), е от извънредно значимо значение да знаем повече за придвижването на тектонските плочи.

Изследването е оповестено в.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР