Текстът се препечатва от Тоест със съгласието на редакцията.В българската

...
Текстът се препечатва от Тоест със съгласието на редакцията.В българската
Коментари Харесай

Кой ще прости на Доган

Текстът се препечатва от " Тоест " със единодушието на редакцията.

В българската политика има един човек, който, сходно на Делян Пеевски, никой не е виждал обществено към този момент шеста година. До нас доближават свидетелства за материалната му наличност с помощта на речите, които държи по Коледа пред партийна върхушка в покоите си, и редки писмени изказвания. Тези откровения на прорицателя биват тълкувани и разнищвани от дарака на " публичното мнение ", издигнало Ахмед Доган до позицията на вълшебник с публични функционалности (ползваме определението на Джеймс Фрейзър от антропологичното му проучване " Златната клонка " ).

Първобитните общества съгласно Фрейзър познават двама човекобогове – на религията и на магията. Човекобогът от вълшебен вид е " чисто и просто човек с невероятни качества, каквито множеството му събратя му приписват ". " Цялото му създание, телом и духом, е по този начин тънко настроено към хармонията на света, че докосването на ръката или обръщането на главата му може да провокира боязън, който ще премине през всеобщата скица на нещата "

Това може да ни помогне да разберем по-добре морфичния резонанс, за който (ни) говореше Ахмед Доган през 2015 година – и " не се ебаваше ". Така разбираме и че Доган го има – мисли, затова съществува (по Рене Декарт). Тази седмица той още веднъж просъществува посредством апел, публикуван от Движение за права и свободи, подписан с " Винаги ваш Ахмед Доган ", в който почетният ръководител се обръща към " разсърдените и разочарованите ", с цел да изиска амнистия с думите: " в случай че има позволени неточности в близкото минало – Простете! "

Ако има?

Разкаянието е преди прошката. А прошката се дава персонално и значи, че прощаващите се отхвърлят да търсят правораздаване и правдивост на земята, отхвърлят се да упорстват и да чакат отмъщение и обезщетение. Как човек, който се има за човекобог, за свръхчовек, моли за амнистия?

Студентът Разколников от " Престъпление и наказване " на Достоевски (любим създател на Доган), който убива бабичката лихварка и положителната ѝ сестра, станала очевидец на закононарушението, го прави, тъй като се има за определен, невероятен, не за някой от тълпата, само че се пречиства посредством смирение и възмездие, с цел да стигне до прошката. Няма разкайване в Догановото " простете ". Има " в случай че ". Ако има нещо, няма нищо, нали по този начин споделяме.

От позицията на човекобог, комуто са присвоили званието " страж на етническия мир в България ", пожизненият партиен водач натъртва какъв брой значими са европейските избори за Движение за права и свободи и по какъв начин трасират пътя за положително показване на идващите локални и парламентарни избори. Четирима евродепутати, колкото сегашните, е сложил като цел Доган – несъмнено, по-рано. Към момента социологическите изследвания дават твърди два мандата на Движение за права и свободи, за три ще се изискват по-сериозни старания – представянето на листата не е провокирало екстаз измежду гласоподавателите на Движението.

Самата листа бе рекламирана като най-младата, със междинна възраст 30 години. Преференциите при Движение за права и свободи са неразрешени, а на първите четири места са недотам младежи: 1. Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ (49 години), 2. Делян Пеевски (38 години), народен представител с един работен ден до момента в 44-тия парламент; 3. Илхан Кючюк (33 години), евродепутат и ръководител на младежкото ДПС; 4. Искра Михайлова (61 години), евродепутатка и някогашна министърка на екологията.

Може би Доган би трябвало да изиска амнистия поради листата.

Защото Пеевски не е изразител на ползите на гласоподавателите на Движение за права и свободи, той крепи ползите на една друга група, доста по-малка, само че осигуряваща големи материални богатства на почетния ръководител на Движение за права и свободи и ръководещата Движението клика. Няма български жител, който да не е наясно с това. Присъствието му във всички листи на Движение за права и свободи от 2009-та насам и съзаклятието сред съвсем всички политически сили да не произнасят името му, с изключение на с положително, го направи нарицателно.

" Политическият код на Движение за права и свободи се основава на непрекъснатото подмладяване и непрестанно придвижване към по-добри условия на живот, с по-голяма независимост, отговорност и приемливост ", декларира Доган в тазседмичния апел.
Движение за права и свободи не стопира развиването на младежите да живеят в един по-добър свят, който " имат куража да изградят за себе си ". Пеевски е доказателство. Когато го вкараха в политиката, едвам беше прескочил 20 години, през днешния ден към този момент е метафора на сенките – само че построил за себе си и за още неколцина един по-добър свят.

Може би Доган би трябвало да изиска амнистия поради " Булгартабак ".

След като му простят за Пеевски, ще би трябвало да изиска амнистия поради " Булгартабак ". Защото най-малко на два пъти бе кръстосан пътят на съществени стратегически вложители, които желаеха да купят холдинга. Но вместо това попадна в ръцете на компания, записана с съветски капитали, предала го по-нататък в Пеевските ръце. А те пък го завършиха. С което от българския пазар изчезна един от огромните купувачи на тютюн, създаден точно от гласоподаватели на Движението.

Може би Доган би трябвало да изиска амнистия поради същите тия тютюнджии.

Защото при започване на тоя век, когато Движение за права и свободи публично управляваше дружно с царската партия, им даде обещание различен занаят – земеделие, което да замести развъждането на тютюн. И това не се случи.
Може би Доган би трябвало да изиска амнистия поради разминаването сред думи и дейности.

В последната известна към този момент тирада – предновогодишната в края на 2018-та, почетният пред
седател на обявилата се за демократична партия Движение за права и свободи приказва за възходящата беднотия, спад с 85% на вложенията за 10 години (2008–2018) и по какъв начин " неправилно поднесената неолиберална идея за тотална дерегулация на новородената пазарна стопанска система " я е осакатила. " Сега нямаме нито пазарна стопанска система, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в стопанската система ", съобщи Доган. А Движение за права и свободи, дружно с всички управлявали до момента партии, би трябвало да изиска амнистия за това.

В същата тази тирада Доган съобщи: " На евроизборите, на локалните избори и на идващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да показа план за ускорено развиване на страната, които да провокират публичен спор ". Къде е планът на Движение за права и свободи – или партията не извършва заръките на човекобога?
Както беше написал доктор Тони Филипов в един от фамозните си " Делници на един вманиачен ", като чете някоя от речите на доктора по философия, пред очите му " се явяват отрудените гласоподаватели на агата, които нижат тутун и цъкат с език: " Бу адама чок челеби! " Но някои гласоподаватели на Движение за права и свободи не нижат тютюн – ръководят къщи за посетители, тъй като са част от семейството на водача Карадайъ и тъй като Движение за права и свободи от години, очевидно или прикрито, разпределя едни порции от европейските средства за земеделие. И това не се трансформира от обстоятелството дали Българска социалистическа партия, или ГЕРБ са на власт.

В друга тирада, от Осмата национална конференция през януари 2013 година, последната му обществена демонстрация, Доган сподели по отношение на Борисов: " Навярно занапред ще се проучва казусът " ГЕРБ и Бойко Борисов " в най-новата история на България. Най-вече от позиция на въпроса за какво след близо 20-годишен преход към пазарна стопанска система и народна власт Властовата система на страната беше захласната от разпознати летящи обекти от подземния свят? "

Но в случай че се откри отговор на този въпрос, тогава би трябвало да се откри и на различен – за съюза на Доган и Движение за права и свободи с " Мултигруп " и Илия Павлов.

А може би на първо време би трябвало да изиска амнистия от българските турци,

които толкоз дълго плашеше с " Възродителния развой ", само че по този начин и не изиска отмъщение за причинителите му. Да не би тъй като се съюзи с тях

На Осмата национална конференция на Движение за права и свободи против Ахмед Доган бе осъществено нападение с газов револвер от Октай Енимехмедов и на идващия ден Доган разгласи, че се отдръпва като ръководител на Движението за права и свободи. Оттогава до момента единствената информация за него са речите му и увеличението на персоналното му благосъстояние – от собствеността на Боянските сараи до Топлоелектрическа централа " Варна " и договорката за леден запас и плана за пристанище.

Почетният ръководител на Движение за права и свободи не е единственият, чието богатство се е нараснало. Нито единственият, който счита, че му се поставя по право. Но по това се разграничават публичният вълшебник и българския политик. Първият се наема със задания, които са за положителното на племето, вторият го прави поради егото си и лакомията си за власт и благосъстояние.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (367)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР