Текстът, приет със 180 "за" и 71 гласа "против", дава

...
Текстът, приет със 180 "за" и 71 гласа "против", дава
Коментари Харесай

Католическа Италия даде право на болни да изберат смъртта

Текстът, признат със 180 "за " и 71 гласа "против ", дава право на всеки пълновръстен жител да откаже медикаментозно лекуване, изкуствено хранене и хидратация, в случай че в бъдеще изпадне в терминална фаза на заболяване.

За задачата ще се изготвя авансово документ, в който човек показва какви лечения желае да откаже, в случай че един ден изпадне в положение, в което не може да вземе решение.

Законопроектът, утвърден от долната камара през април, получи нощес поддръжката на ръководещата лявоцентристка Демократическа партия и популисткото Движение "Пет звезди ". Дясната партия на Силвио Берлускони "Форца Италия " разреши на депутатите си да гласоподават по съвест, а крайнодясната Северна лига и част от центристите гласоподаваха срещу.

Това е последният огромен нормативен акт, който Народното събрание гласоподава преди парламентарните избори през януари.

"Сенатът отваря път към един цивилизационен избор. Още една стъпка напред за човешкото достолепие ", написа в "Туитър " Паоло Джентилони, министър-председателят на католическата страна, в която се води дълготраен непосилен спор за евтаназията.

Пред Народното събрание се събра дребна група деятели бранители на правото за непринудено слагане на завършек на живота, за които законът е победа след няколко нашумели случая, при които хора бяха дадени на съд, че са помогнали на свои близки да се подложат на евтаназия.

Сред стачкуващите бе Марко Капато, против който се води сега правосъдно дело в Милано, че е оказал помощ по-рано тази година на Фабио Антониани, прочут италиански диджей, да се подложи на евтаназия в клиника в Швейцария. Антониани остава неподвижен, кьорав и некадърен да диша независимо след злополука с кола през 2014 година.

Ден преди Сенатът да прокара законопроекта, в правосъдната зала бяха пуснати авансово записаните свидетелски показания на Антониани, в които диджеят споделя, че не може да понесе да живее даже ден повече. Присъствали в правосъдната зала споделят, че неговите показания са предиздвикали даже прокурорите да се просълзят.

Папа Франциск изнесе през ноември тирада, възприета от италианците като поддръжка за законопроекта, в която повтори опълчването на църквата против евтаназията, само че в същото време отхвърли "терапевтичното твърдоглавство ", което от време на време се практикува от лекари, даже когато изгодите за пациента са противоречиви, пренебрежими или даже несъществуващи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР