Текстът е препубликуван от Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ)

...
Текстът е препубликуван от Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ)
Коментари Харесай

Защо е проблем, че болниците хвалят кандидата на ГЕРБ за здравната каса

Текстът е препубликуван от

" Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) са на път да влязат в сделка с ГЕРБ и да им преотстъпят контрола върху здравния бранш и здравната каса, оповестиха източници на " Капитал ", поискали да не бъдат представени. От своя страна ГЕРБ са издигнали и постановат посредством всички свои структури, изключително в лечебните заведения, много спорен претендент.

Кандидатът им Иванка Динева последно беше уволнена дисциплинарно като шеф на столичната здравна каса през предходната година заради две съществени аргументи. Едната е, че беше помолила държавните лечебни заведения да си напишат сами какъв брой пари желаят да получават от здравната каса, а не ги е разпределила по транспарантни критерии, което е нейно обвързване като шеф. Другата е, че е употребила столичната каса като политическа бухалка против неуместни на ГЕРБ лекари.

Самата Динева през последните 10 години беше по едно и също време консултант на здравния министър и в това време - юрист на огромни и дребни лечебни заведения, чийто принципал е здравното министерство и чиито средства се разпределят от здравната каса.

В същото време ПП-ДБ не издигнаха собствен претендент за НЗОК, като обясниха, че причина за това е късата процедура от пет дни и че упорстват за търсене на консенсусна кандидатура.

" Възраждане " бяха подали кандидатура за шеф, само че я отдръпнаха без претекстове, макар че претендентът им се явява шеф на банкрутирала болница, само че в Народното събрание се приказва, че повода е да бъдат свободни да поддържат претендента на ГЕРБ или Българска социалистическа партия. По традиция се чака Движение за права и свободи да поддържа претендента на ГЕРБ, а и в тази ситуация съществуват топли връзки с партията на Ахмед Доган. По времето когато Динева беше подуправител, брат й беше градски прокурор на София (по времето на Сотир Цацаров) - позиция, на която по традиция се назначават правилни на Движение за права и свободи магистрати. Има Такъв Народ нямат собствен претендент и също биха могли да изразят поддръжка. Така, даже и ПП-ДБ и Българска социалистическа партия да гласоподават срещу, което не е несъмнено, тъй като сделки се чакат до последно, в случай че " Възраждане " поддържат ГЕРБ, шефът им ще бъде определен.

 " Възраждане " отдръпна кандидатурата си за шеф на здравната каса

Здравната каса разпределя 7 милиарда лева годишно и е главен източник за финансиране на здравната система - лекарски практики, проучвания, медикаменти и аптеки, импланти, лекуване в болница, лекуване в чужбина и помощни средства за хора с увреждания. Тъй като главните доходи в бранша са тъкмо от здравната каса, шефът има необятната опция да ръководи тези 7 милиарда и да ги разпределя сред лечебните и здравни заведения.

Освен това НЗОК управлява активността им директно и може да следи за това дали е лекувано качествено, дали дадена процедура е осъществена или не, съблюдават ли се правата на пациентите. Именно по тази причина кандидатурата би трябвало да е безукорна като професионализъм и морал, още повече, че от дейностите на шефа директно зависи дали има или няма пари за лекуване на пациентите.

Как евентуалните следени хвалят контрольора

Иванка Динева е правист и счетоводител по обучение от Югозападния университет - Благоевград, който през множеството време работи в държавни институции, като по едно и също време практикува адвокатска специалност. Динева не е от известните юристи в здравното право, които имат одобрена частна процедура, по-скоро е съвместявала държавната работа и консултирането на лечебни заведения, което в избрани случаи е спор на ползи.

През 2014 и 2015 година Динева, тогава Кръстева, през консултантско сдружение оказва на УМБАЛ " Александровска ", ръководена тогава от проф. доктор Костадин Ангелов (ГЕРБ), който в този момент я предлага за шеф. По същото време Динева е консултант на здравния министър, който е принципал на " Александровска ", назначава шефа й и директно управлява неговата работа. Здравното министерство взе участие и в надзорния съвет на здравната каса, който по предложение на шефа, разпределя парите на лечебните заведения. Освен това министерството издава акредитация на лечебните заведения, като с инспекции открива, че в тях работят задоволително лекари, има задоволително инсталация и оказват качествена помощ.

Ако оставим настрани оказването на преимуществени услуги на един клиент и адвокатски услуги през консултантско, а не адвокатско сдружение, което е проблематично по закона за адвокатурата, остава въпросът имало ли е спор на ползи в тази ситуация. Историята на Динева с проф. Ангелов продължава, защото до момента в който той е министър, я назначава за шеф на столичната каса, а тя, от своя страна,, че е източвал здравната каса.
Динева е оказвала адвокатски услуги и на други лечебни заведения, като след назначението й за подуправител на НЗОК, че тя е нараснала с 45% годишния бюджет на клиника, чийто юрист е била, а клиниката е отчитала фиктивни интервенции.

От заповедта за последното й дисциплинарно уволняване от здравната каса излиза наяве, че Динева е " не запомнила " да връчи на санкционирани лечебни заведения актовете за наказания, като по този начин те могат да паднат в съда единствено поради това закъснение. Освен това тя е уволнена и тъй като, вместо да разпредели сама бюджетите на столичните лечебни заведения по транспарантни критерии, тя им е написала писма, с които ги е приканила сами да кажат какви бюджети желаят.

В сегашните си мнения всички сдружения на лечебни заведения наподобяват извънредно удовлетворени от кандидатурата на Динева. Едно конкретизиране - шефовете на държавните и общинските лечебни заведения са политически назначения на ГЕРБ, като от 2021 година измежду тях няма основни промени. Болниците, които се ръководят от здравното министерство, са с задължения от половин милиард лв., само че пък гълтат 2/3 от парите на здравната каса за болнично лекуване. Тези средства пък са най-голямото перо в бюджета на НЗОК - 52%.

Липсата на надзор от страна на страната и на здравна промяна, порочното разпределяне на средства за финансови разноски, основават подозрения за корупция и трансформират тези лечебни заведения в Тъй като повече от тях са академични, в тях се образоват студенти и специализанти, и в страната зависи от тях. Правителството на " Продължаваме промяната " опита да ги задължи да дават минимални заплати от 2000 лева на лекарите и 1500 на сестрите, само че да изпълнят това предписание на принципала си и избраха шефовете им сами да разпределят средствата за заплати.

Вероятно Динева е съветвала повече от една огромна университетска болница, защото асоциацията им, ръководена от проф. Красимир Иванов (УМБАЛ " Св. Марина " - Варна), непосредствено написа не мнение, а рекомендация до депутатите да я изберат за шеф на НЗОК.

В нея се споделя, че асоциацията я познава и работи с нея от 2014 година, " ползвайки качествата й на професионален правист ". Иванов акцентира като плюс на Динева, че " в дълбочина познава лечебните заведения, защото е взела участие в тяхната акредитация ".

Той написа, че тя е колаборативен човек, има опит, експертиза и отлични отзивчиви умения и че ще способства за безпрепятствено осъществяване на договорния развой с Българския лекарски, зъболекарски и фармацевтичен съюз и няма да допусне въвеждането на служебни рамкови контракти. По подигравка единственият длъжностен рамков контракт, натрапен на сътрудниците на здравната каса от държавното управление, беше тъкмо при ръководството на доктор Петър Москов, а в същото време Динева беше подуправител на НЗОК.

Конфликтът на ползи на " професионалния правист " прозира и в друго мнение. То е на доктор Васислав Петров, шеф на сдружението на регионалните лечебни заведения, които са с мажоритарно държавно присъединяване и с дялове на общините. Той отбелязва, че " Динева постоянно е имала държавническо отношение към проблемите на регионалните лечебни заведения ", била е диалогична и е откликвала на проблемите им.

Българската болнична асоциация, която сплотява частни, регионални и някои общински лечебни заведения, намерено дава превес на кандидатурата й поради оперативния й опит и поради това, че " репутацията й на експерт е доказана в няколко спешни обстановки за НЗОК в близкото минало ".

Защо това е проблем? Защото, в случай че бъде определен, претендентът ще има в портфолиото си някогашни клиенти, на които мъчно ще откаже да разпредели в тяхна изгода над 3 милиарда лева и да си затваря очите за нарушаванията им , а също така, може, както и в най-голямата каса - софийската - непосредствено да им предложи да си пишат сами бюджетите и лимитите.

Останалите организации най-вече питат

Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз се лимитират единствено да оповестят, че познават двамата претенденти като подуправител и шеф на столичната каса и като доктор в областта на публичното здраве и им задават въпроси по какъв начин ще работят по Националния рамков контракт и считат ли да трансформират контрола от касата към лекарите.

Българският фармацевтичен съюз не разяснява дали познава качествата на претендентите, а единствено насочва въпрос към всички дали виждат метод за усъвършенстване на контрола върху разходването на средствата на НЗОК, в частност - заплащанията за медикаменти към аптеки и лечебни заведения.

АПОЗ означават, че във всяка една от функционалностите си госпожа Динева е била налична, диалогична, оперативна към намирането на решения и се надяват като специалист да разиска с тях и да позволи здравната каса да покрива биомаркерните проучвания на тумори. Това коства към 15 млн. лева годишно и сега се постанова пациентите да си го заплащат сами или да търсят фармацевтична компания, която има стратегия за проучване на техния тип рак.

Същият въпрос слага и Българската асоциация за протекция на пациентите, която подчертава, че годишно НЗОК заплаща онколекарства за 900 млн. лева, а в действителност не е ясно дали те са подобаващите за съответния пациент, защото липсват биомаркерни проучвания. Председателят на организацията, която е национално показана и сега е член на надзорния съвет на НЗОК, Пламен Таушанов отбелязва многочислените си срещи с Иванка Динева на нейните позиции в държавното ръководство и счита, че с нейната експертиза и опит тя би съдействала за бърза последователност в оперативното ръководство на здравната каса. Освен това той споделя, че са се срещали с Динева доста пъти и за разговаряли по разнообразни въпроси, като да вземем за пример, че в България се ражда преди всичко с цезарово сечение и за проблемите на лекуването на децата.

Точно по времето когато Динева беше консултант на здравния министър и подуправител, обаче, доктор Петър Москов закри скандално Фонда за лекуване на деца , а едвам последният шеф на НЗОК проф. Петко Салчев стартира да заплаща от 2021 година повече средства за обикновено раждане, в сравнение с за такова с цезарово сечение и повече пари за обикновено родено бебе, защото преди този момент множеството деца се записваха с някакви проблеми, защото здравната каса покрива по-добре грижите за недоносени и бебета с увреждания.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР