Текстът е препечетан от Дойче веле.Когато отвориш прозореца, за да

...
Текстът е препечетан от Дойче веле.Когато отвориш прозореца, за да
Коментари Харесай

Не дишай! В София си

Текстът е препечетан от " Дойче веле ".

" Когато отвориш прозореца, с цел да влезе пресен въздух, в действителност изкарваш свежия въздух на открито ". Този анекдот за Краков, който също като София е измежду европейските градове с най-мръсен въздух, важи с цялостна мощ и за българската столица, където измерените през вчерашния ден равнища на фините прахови частици са били три пъти над нормата от 50 микрограма на пространствен метър.

И какво прави локалната администрация? Столичният инспекторат е направил през седмицата (но не и вчера) шейсетина инспекции за изгаряне на нерегламентирани материали, в следствие от което е наложил няколко санкции – незнайно какъв брой, нито за какви суми. А в обява на страницата си във " Facebook " столичният кмет Йорданка Фандъкова прикани жителите, които се отопляват на въглища и дърва, да наблюдават уеб страницата на общината и в дните с огромно замърсяване да употребяват различно отопление. Какво ли са избрали призованите? Не и да мръзнат вкъщи, с цел да е чист въздухът на открито. Защото надали ще употребяват електроуреди.

Сараево се оправя по-добре

В една друга балканска столица управляващите явно се оправят по-добре – през последните три дни количеството на фините прахови частици в Сараево беше от два до пет пъти над нормата. И локалната администрация взе незабавни ограничения: не разрешиха придвижването на товарни коли, анулираха обществените прояви навън и предизвестиха хората да не излизат. Освен това бе понижена температурата на централното отопление, което работи на въглища. Забранени бяха и строителни работи, при които се създава прахуляк.

По това Сараево и София си наподобяват – намират се в долини, заобиколени от планини, и са подложени на смог, прахуляк и мъгли. И в двата града се издигат високи здания, които пречат на придвижването на въздуха. Пълно е със остарели коли, които замърсяват околната среда, а доста семейства се отопляват на дърва и въглища.

Въпреки многократните уверения на Фандъкова, че " Столичната община извършва стратегия от над 100 ограничения за чист въздух ", наподобява, че или програмата не се извършва, или ограниченията не дават забележими резултати. Впрочем, българските управляващи признаха за казуса " замърсен въздух " преди не повече от три години. Нищо, че доста преди този момент авторитетни задгранични издания към този момент бяха разгласили репортажи за качеството на въздуха в София, а през 2013 година Европейската организация по околна среда излезе с отчет, съгласно който България има най-мръсния въздух измежду страните от Европейски Съюз. (Дългогодишното мълчание на ръководещите по този проблем припомня за рефлексите на една друга власт, която по този начин и не предизвести жителите на Народна република България за повредата в Чернобил през април 1986 г.)

По време на предизборните диспути за локалния избор Фандъкова неуморно обясняваше за двата най-големи източника на замърсяване в София – колите и отоплението на твърдо гориво. Обясняваше и за акцията за безвъзмездна замяна на старите печки. Реалната замяна обаче започва чак при започване на 2020 година, тъй че резултатът от това, че хиляди семейства ще изоставят печките на твърдо гориво, ще даде глътка пресен въздух едвам през идващия отоплителен сезон. Около 55 000 семейства в София се отопляват на дърва и въглища. Осигурени са близо 7 милиона евро за замяна на кюмбетата, като 60% от тази сума са безплатни средства по стратегия LIFE на Европейската комисия. За други 15 000 семейства средствата идват от Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС).

Да допуснем, че няколко хиляди семейства ще преминат на отопление с пелети, ток, парно или газ. Но в множеството случаи отопляваните домове са със остаряла дограма и без изолираност, тъй че промяната на една печка с друга е единствено част от решението. Освен това по ОПОС се изисква домовете, в които ще се подменя отоплението, да са законни, което значи, че забележителна част от ромските къщи няма по какъв начин да бъдат обхванати. Властта е загърбила казуса и не търси решения за легализиране на тези постройки.

Планът със стоте ограничения не е проект със 100 ограничения

Столична община по този начин и не извърши друго от положителните планове, оповестено още преди месеци – да инициира законодателни промени, тъй че да се обвърже отпущането на енергийни помощи, каквито сега получават към 210 000 семейства в България, със промяната на печките на твърдо гориво.

" Замръзнаха " и други ограничения от Плана за деяние при замърсяване на въздуха – нарастване на таксите за влизане на камиони в София и за потребление на строителна техника. Сега кметската администрация предлага по-високи налози за колите от 2020 година – под предлог, че приходите от тях ще отидат за ограничения за чистотата на въздуха.

За съпоставяне дано забележим по какъв начин се оправят в Краков – град с съвсем двойно по-малко население от София, само че привлякъл близо два пъти повече задгранични туристи от българската столица – 3,3 милиона за тази година. По данни на citylab.com, от 2012 насам 25 000 печки на твърдо гориво са изведени от употреба, а семействата с ниски приходи са получили цялостна финансова поддръжка за прекосяване към централно отопление. С дронове и топлинни датчици общината следи останалите и постанова санкции за нелегално изгаряне.

В България, където чистотата на въздуха е сериозен проблем, инспекциите на Столичния инспекторат не може да са просто спорадични – те би трябвало да са непрекъснати. И още: санкциите би трябвало да се събират, а систематичните замърсители на въздуха да бъдат огласени и следени. След прелюдия единствено два пъти през 2018 година " зелен билет " за градския превоз в дни на огромно замърсяване Столичната община очевидно е изоставила и тази мярка. Следователно се постанова редукция на програмата със стоте ограничения.

Всичко останало

Напролет в София ще бъде пусната третата линия на метрото, която ще облекчи трафика с 25%. " Ако го нямаше метрото, 79 000 тона повече нездравословни субстанции ще се изхвърлят годишно във въздуха ", съобщи през вчерашния ден шефът на " Метрополитен " Стоян Братоев.

Чудесно. Всичко останало обаче си е както досега, в това число и пиарските инициативи на " Московска " 33. На 16 ноември м.г. Столичната община за първи път инициира Ден за по-чист въздух, предусещащ отвод от персоналните и служебните коли. Тази година такива начинания нямаше – наподобява, че локалната администрация е не запомнила личния си почин. А другояче би могла целогодишно да се откаже от колите. Градският превоз работи за всички поданици и посетители на столицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР