Текстът е препечатан от Свободна Европа.Тези дни Пламен Георгиев отново

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа.Тези дни Пламен Георгиев отново
Коментари Харесай

"Ние сме били филтрирани". Пътят на Пламен Георгиев от "Ало, Ваньо" до Валенсия

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ".

Тези дни Пламен Георгиев още веднъж е съществена тематика в медиите и обществените мрежи в България, макар че на 31 юли подаде оставка като ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

Пет дни по-късно Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се събра изключително, с цел да почете единомислещо молбата му да се върне като редови обвинител в профилираната прокуратура. На 9 август обаче Министерският съвет реши на свое закрито съвещание да го назначи за общоприет консул във Валенсия, с което провокира отвращение освен измежду българската диаспора в Испания.

Недоволството против Георгиев към този момент има съответни измерения – подписка против новото му предопределение, инициирана от българи в Испания, в която вземат участие над 1400 души, в това число и в България. Благосклонното отношение на изпълнителната власт към него най-често провокира въпроса – с какво толкоз го е заслужил?

" Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади в този момент отново "

Разследването, белязало кариерата на Георгиев, е това за корупция в митниците, в границите на което е подслушван към този момент починалият им някогашен шеф Ваньо Танов. Именно от специфичните разследващи средства (СРС), употребявани по това дело, през 2011 година излезе на бял свят известният диалог сред Бойко Борисов и Танов, който започваше с репликата на премиера: " Ало, здрасти! Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади в този момент отново. "

От въпросния запис, изработен година по-рано, ставаше ясно, че Борисов желае от пивоварната на починалия варненски предприемач Михаил Михов, прочут с прозвището си " Мишо Бирата ", да бъде изтеглен проверяващ митнически екип. Разговорът завършваше с фразата на Борисов: " Добре. Ако би трябвало, обади му се веднага и му кажи какво сме се разбрали, тъй като там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му заречен, че няма да го окачам, няма да го окачам. "

В подслушаната връзка участваха още тогавашният заместител на Танов – Антоний Странджев, както и някогашният финансов министър Симеон Дянков. Първоначално единствено Странджев призна обществено, че диалозите са достоверни, а след това самият Борисов също удостовери, че е поемал ангажимент пред Михов. Случаят бе проверяван два пъти от прокуратурата, само че и двата пъти – без резултат.

" До мен не е достигнало нищо "

Две години по-късно самият Пламен Георгиев се оправда, че до момента в който е водел делото, по което са направени въпросните СРС-та, въобще не е схванал за тези диалози. Такава беше и формалната позиция на държавното обвиняване.

" До мен не е достигнало нищо. Не мога да имам подозрения в тоя или оня. Аз ви споделям какво съм прочел. Имало е доста служебни диалози, не знам дали и служителят би могъл да разбере ", декларира той в изявление пред " Медиапул " през март 2013 година, обяснявайки, че чиновниците в Министерство на вътрешните работи, отговарящи за подслушването в оня миг, въобще не са му докладвали диалози сред Борисов, Танов, Странджев и Дянков.

" Тоест, ние сме били филтрирани (прокуратурата – б.а.). Всеки може да ни филтрира. Първо, служителят ги изслушва и ги смъква на хартия. Ако тръгнат да се изписват на хартия записите, това ще са десетки хиляди страници. Практиката е, че диалогът не се изписва, когато се реши, че няма връзка с съответното дело. Явно някой е решил, че този диалог е несъотносим към делото за рушвет. "

Кариерно израстване, обезпечено от ГЕРБ

Няколко месеца след експлоадирането на абсурда със СРС-тата, станал прочут като " Ало, Ваньо ", Пламен Георгиев стартира изкачването си в изпълнителната власт. Тогава прокуратурата към момента не беше завършила дефинитивно инспекциите си по случая със заключението, че " няма данни за осъществено закононарушение ".

Георгиев влиза в правосъдната система като следовател в столичното разследване през 2002 година Три години по-късно към този момент е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2006 година отива в градската прокуратура, където остава до 2009 година Тогава е трансфериран във Върховната касационна прокуратура (ВКП), където оглавява антикорупционния отдел, основан от основния прокурор към оня миг Борис Велчев, с който самичък признава, че са били близки.

На 23 декември 2011 година Георгиев е определен от Висш съдебен съвет за зам.-ръководител на новосъздадената от ГЕРБ профилирана прокуратура, само че по този начин и не поема поста, тъй като 4 дни по-късно е назначен за заместител на правосъдния министър Диана Ковачева. В началото на същата година в. " Галерия " разгласява фрагменти от СРС-тата по делото за рушвет в митниците, водено от Георгиев.

В правосъдното министерство той остава до края на януари 2013 година, когато е назначен от Борисов за началник на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ). Това се случва единствено месец преди първият кабинет на ГЕРБ да подаде оставка и малко, откакто Народното събрание трансформира условието за заемане на този пост за юридически стаж от 12 на 10 години. Към началото на 2013 година стажът на Георгиев е към 11 години.

Георгиев остава отпред на комисията за конфискация и до момента в който министър председател е Пламен Орешарски. През март 2018 година, към този момент при третия мандат на Борисов, Георгиев е определен с огромно болшинство от Народното събрание за ръководител на прясно основаната тогава КПКОНПИ. Номиниран е от ГЕРБ.

Заслуги в прокуратурата

Извън делото, от което произлязоха записите " Ало, Ваньо ", обществено известните триумфи на Георгиев в прокуратурата са няколко. Беше наблюдаващ прокурор по делото против някогашния народен представител от Движение за права и свободи Митхат Табаков, който е единственият кадър на Народното събрание, лежал в пандиза поради залоупотреба с социална поръчка.

Георгиев водеше и делото за корупция против някогашния зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа и предприемача Росен Маринов. То стартира с една от първите показни акции на основаната през 2008 година ДАНС и приключи с условни присъди.

Именно по този проблем през 2010 година Георгиев произнесе репликата: " Убеден съм, че ще бъдат наказани, в случай че делото се гледа независимо. " Тя беше ориентирана към Софийския градски съд (СГС), който оправда двамата подсъдими на първа инстанция, а някогашният основен прокурор Велчев след това го накара документално да се извини на съда.

Пламен Георгиев работеше дружно с Пламен Панайотов по следствието на злоупотребите в " Софийски парцели ", само че се отдръпна, откакто бе командирован във ВКП. Панайотов пък също изостави въпросния проблем, с цел да стане арбитър в профилирания съд.

" Решимостта " против Прокопиев

Дейността на Георгиев отпред на КОНПИ ще се запомни най-много с желае за над 2.2 милиарда лв. против фамилията на някогашния мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев. В момента делото е спряно от Софийски градски съд в очакване на отговор на преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз.

Под управлението на Георгиев към този момент някогашната комисия за конфискация съумя да запорира имущество и на съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев. Повод за това стана мнението на КОНПИ, че подписаната през 1999 година договорка за приватизацията на сдружението " Каолин " е противозаконна.

Въпреки че въпросната договорка излизаше отвън оптимално позволения 10-годишен период, в който комисията можеше да се връща обратно в приходите на проверяваните. И макар че по приватизацията на сдружението има влезнала в действие присъда на Върховния касационен съд (ВКС) от 2004 година в интерес на приватизатора. Както и мнение на Агенцията по приватизация, съгласно което договорката дава отговор на закона.

Във връзка с този случай Пламен Георгиев получи и хвалба от един от членовете на парламентарната комисия за битка с корупцията по време на процедурата по желание на ръководител на КПКОНПИ през март 2018 година

" Мисля, че няма доста какво да обсъждаме. Ние познаваме прелестно тези хора. Идваха няколкократно, показаха своята работа, докладите за година. И от двамата аз персонално съм с хубави усещания. Направи ми усещане също решимостта на един от тях по проблема с Прокопиев, където писаха. Мисля, че е редно да допуснем и двамата претенденти ", съобщи Симеон Симеонов от " Воля ", визирайки Георгиев и съперника му в състезанието Николай Николов.

Впоследствие всички парламентарни групи, с изключение на тази на Българска социалистическа партия, гласоподаваха за Пламен Георгиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР