Текстът е препечатан от Дойче веле.В едно сърцераздирателно, и впрочем

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.В едно сърцераздирателно, и впрочем
Коментари Харесай

Шоуто свърши, да живее шоуто: ето какво ще прави Слави

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

В едно сърцераздирателно, и прочее много скучно сбогуване, Слави Трифонов позволи съспенса: щял да прави и ефирен артикул, и политически план. Първото - тъй като бТВ не му давала задоволително независимост, въпреки че до момента чухме единствено за едно спряно предаване. Второто - тъй като политиците не обърнали внимание на референдума му, въпреки че тъкмо в този момент Народното събрание одобри проблематичната му концепция за 1 лев на глас.

Бяхме почнали да мислим, че се е отказал. Вероятно е бил пред сходна алтернатива още през 1998, когато медийният му сподвижник Любен Дилов потегли към политиката с партия " Гергьовден ", а той реши да си остане в шоубизнеса. Падането на интереса към предаването му го накараха да размени личностите кавги (Недялков, Лили Иванова) с политически. Спреният епизод да вземем за пример удвои рейтинга му. Е, добре, седнал съм протестно пред Народното събрание, заканва се, приканва, само че масите не се подвигнаха. С неразбираем резултат приключи и една друга заемка от известната просвета - кастингът за политици измежду съумелите в чужбина българи, проведен от Шоуто. Дали от тях би трябвало да почне построяването на партията му? Или по този начин той приготвяше турнето си измежду нашите емигрантски общности? Постепенно организациите престанаха да мерят хипотетична " партия на Слави " и взе да се постанова мнението, че шоуменът просто се кани да измести Пайнера от терена му на поп-фолк бизнесмен.

Отива си една ера

И не щеш ли Слави още веднъж завзе центъра на вниманието. Тръмп пристигна от риалити, Зеленский – от сериал, Бепе Грило – от хумористичния скеч, нашият човек идва от дългогодишно токшоу. Кой различен нов състезател има късмет да възникне при тоталната овладяност на медиите от властовия истаблишмънт? Залагаха на Радев и Манолова, само че тях май ги засмука Българска социалистическа партия. Трифонов освен е медия самичък по себе си - той знае по какъв начин да бъде идеалният популист: громи политиците маскари, приказва (пее) от името на народа, презира комплицираните мисли на специалистите, изобразява като че ли физически елементарния здрав разсъдък. В персоналния му сторителинг значим миг е, че е тръгнал от село и е съумял със лични сили, че е уединен ерген и работохолик, може би съществено болен. На екрана го играе сюрпризиран от парадоксите на света; гълчи богатство палавите си сътрудници.

С шоуто на Слави си отива една ера. За интелигенското малцинство това беше ера на турбокапитализма, бръснатите глави, просташкия комизъм. За телевизионното болшинство обаче то незабелязано се трансформира в част от живеенето. Допиваш ракията с другари, редиш пасианс, бърникаш с отвертката по някаква джаджа – а там тече един непресекващ поток от вицове, любопитни обстоятелства, музикални номера и цинични насмешки с тези, които все още мразиш. " Целият ми живот мина с вас. Много ми е мъчително, че си отивате ", написа една млада фенка в страницата им.

Моделът е американското токшоу: " хазаин " приема " посетители ", с които води закачлив разговор; от време на време се обажда музикант от оркестъра, а в студиото участват действителни фенове за спонтанност. Противно на упованията, че може да омръзне, предаването се повтаря в този формат вечер след вечер - Джей Лено е в ефир 17 години, Опра Уинфри 25, Дейвид Летерман цели 30! Резултатът е един тип Павловски инстикт, който свързва предаването с отделянето на стомашни сокове, заспиването или каквото вършим по това време.

Най-успешният медиен артикул на прехода

Локалният маркетинг на господин Трифонов е мощният акцент върху национално-патриотични тъги, каквито в Америка май не вървят. Български принос са и сценките в традицията на естрадата, с която сме отраснали. Вероятно нашият фен се отегчава единствено от диалози, има потребност от повече пъстрота, знам ли.

Дали ни харесва или не, шоуто на Слави е най-успешният медиен артикул на прехода. То се вписва в една световна наклонност политиката да се обръща на подбив. Повечето американци през днешния ден се осведомят през сходни излъчвания: от демократичния Джон Оливър до ултраконсерватора-конспирационист Алекс Джоунс. Самата поляризация на обществената среда там евентуално се дължи на тях. Защо не се появи различна на Слави не знам, наподобява е успявал да запълни нишата, тъй като в продължение на години държеше дял от 30-40%. Наместо поляризация той провокира едно такова одомашняване на публичността, бетониране на предубежденията, радостно отчуждение. Предаването му се трансформира в институция и съвсем няма публични персони, които отхвърлят присъединяване. Направи го преди време единствено царят, при което Трифонов произнесе паметната имитация: " Ако царят не гостува, ще гостува народът ".

Нито ляво, нито дясно, само че патриотично

Шоуто му потегли дружно с първата частна телевизия, където външната продукция играе комплициран танц сред бунтарство и преданост. Номерът на всеки популист е точно в това да бъде в съпротива, пък даже на самия себе си. Та разбрахме, че Слави хем е признателен на малкия екран, хем усеща свободата си лимитирана. Както не се ориентираме на власт ли са Вътрешна македонска революционна организация или в съпротива.

Най-прозорливото у него беше опитомяването на фолка. Наричат го чалгаджия, само че това единствено оказва помощ, тъй като националните хора интелигентите ги ненавиждат, нали по този начин? Не знам дали помните, само че той вкара патриотичните песни в репертоара на десните по време на митингите против Виденов. По същото време почна да създава попфолка професионално на фона самодейността, която се ширеше в този жанр; не рядко вкарва в него доза самоирония, което го прави смилаем и за по-взискателна аудитория. Мултитаргетинг – за един е фолкът, за различен националният дерт, за трети американоидният джазбенд. Обзалагам се, че политическия му план ще е ни ляво нито дясно, със мощно патриотична багра. Тъкмо ще има мотив да изпее още доста песни.

По-добре е популизмът да си остане в медиите

И въпреки всичко май Трифонов изпусна момента за влизане в политиката. Току-що Борисов одобри безумната му концепция за финансиране на партиите, последствията от която хората взеха да осъзнават. В една от многочислените версии политическият му план е контрактуван като патерица, с която ГЕРБ да кара още един мандат – даже да са погрешни, такива клюки много ще му пречат. Не е ясно също с кого би работил; с " новите лица " от кастинга надали ще стигне надалеч. В момента, в който се хване с политика, Слави на часа ще загуби ореола си на национален трибун и ще би трябвало да изяснява какво тъкмо мисли да прави с страната. И " Google " няма да му е от помощ.

Лично аз от ден на ден имам вяра в телевизионния план. Г-н Трифонов има отличен търговски усет, залива ни с музика, риалити формати, надпревари. Предполагам има и другари измежду бизнеса, които да го финансират. Едва ли ще съм измежду феновете на малкия екран му, само че ми се коства, че доста хора ще ѝ се радват и ѝ искам триумф. В последна сметка най-добре популизмът да си остава в медиите, нали по този начин?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР