Текстът е препечатан от Дойче веле. Слухът, че ще им

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Слухът, че ще им
Коментари Харесай

Истерията с "отнемането на деца" в Сливен – някой постигна целта си

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Слухът, че ще им вземат децата, накара стотици български роми да спрат децата си от учебно заведение. Две учебни заведения в ромския квартал " Надежда " в Сливен бяха опразнени, а в по-малка степен наранени бяха и образователни заведения в Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Асеновград и други

Организирана провокация посредством и в обществените мрежи сътвори суматоха измежду родители, че обществените служби ще прибират деца, които не са припознати от бащите си - каквито са огромна част от родените в ромския етнос. Демонстрацията на мощ от към момента неназовани от страната зловредници сподели какъв брой настървена е този път акцията за локални избори. Но наред с това се видя какъв брой е огромна пропастта сред тези, които иронизират в обществените мрежи насажданата със Стратегията за детето суматоха, и тези, които фактически се поддават на всеобщата нервност за лишаване на деца.

Различни специалисти увериха неведнъж, че по самата Стратегия, изтеглена преди пет месеца поради проведената против нея опозиция, не се работи. Насадените с нея паники и страх обаче остават. Необходим е единствено един спусък, с цел да бъдат задействани. Както се случи в този момент.

Как реагира страната

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че към този момент не е явен източникът на дезинформация в тази ситуация с учебните заведения в Сливенско и Ямболско. Но той задоволително ясно назова подбудителите - " в основата са групите, които се проведоха против Стратегията за детето, става въпрос за корист със страхове ". За задачата са били употребявани обществените мрежи. Красимир Вълчев уточни, че и през 2015 година, отново по време на предизборна акция, е имало опит за такава операция.

В утринно изявление по bTV министър председателят Бойко Борисов дефинира случая като следващата " Костинбродска спекулация " и заяви, че е разпоредил ДАНС и Министерство на вътрешните работи да ревизират и открият отговорните. " И ще ги заловен всякакви пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората. Дойдат ли избори, насаждат, има си такива тактики, 100 души да повярват, хиляда да повярват все е плюс ", сподели Борисов.

Демонстрация на мощ

По време на митингите против Стратегията за детето, проведени от същите тези дезинформатори, Борисов обаче не беше толкоз самоуверен. Подплашен да не изгуби гласове на избори, той я отдръпна - по този начин, както " отхвърли " и страната от Истанбулската спогодба.

Не, това не е сходство на " Костинбродската спекулация ", която бе огласена през 2013 от тогавашната соцдепутатка Мая Манолова в съдружничество с Николай Бареков и TV7 - и то тъкмо в деня за размисъл преди парламентарните избори. Ставаше дума за надпечатани 400 000 бюлетини в частна печатница. Сега е по-сериозно. Защото се дърпат най-тънки струни - децата. Случилото се в този момент може да се пояснява и като предизвестие какво може да създадат уредниците на сходни хибридни закани.

По малките екрани и радиа очевидци описаха по какъв начин за броени минути учебните дворове са били цялостни с гневни и изпаднали в нервност мъже и дами, сложни за укротяване, пристигнали да приберат децата си, с цел да не им ги вземат. Нещо сходно се случи преди 18 години, когато таксиметрови водачи се проведоха за броени минути пред Народното събрание с искане за оставка на тогавашния министър председател Иван Костов, провокирани от изгубването на детето на техен сътрудник - 3-годишния Пепи Терзийски.

Не за първи път

Манипулацията със клюки е остаряла като света, само че обществените мрежи я направиха оръжие за всеобщо поразяване. Ако в зората на демократичните промени Движение за права и свободи плашеха и опасяваха гласоподавателите си, че веднага отново ще им сменят имената, а Българска социалистическа партия пращаха деятели по опашките да приказват, че " Костов е ром ", то в този момент обществените мрежи станаха по едно и също време развъдник и пропагандатор на страховити заблуди.

Според психолози, слуховете-плашила отразяват отрицателните упования на средата, в която пораждат и се популяризират. Те се появяват нормално в интервали на обществено напрежение. Известни са всеобщите психози през 1974 година в Мексико, а по-късно и в Индия, когато поради акцията за имунизации били пускани клюки, че стерилизират децата за да лимитират раждаемостта.

Но в този момент е 2019 година! А този следен гърмеж унищожи обилни старания на просветното министерство и други институции да върнат ромски деца в учебно заведение. Само преди ден министър Вълчев се похвали с 44 000 такива възпитаници за две години.

Този развой е муден и сложен. Европейската комисия за първи път от 6 години насам означи, че има понижение в каузи на прибързано напусналите образование младежи сред 18 и 24 години, само че все пак България остава в Топ 5 на Европейски Съюз по отпаднали от учебно заведение деца. Нещо повече, утежнява се обсегът на децата до 7 години в предучилищна подготовка - от 86.5% през 2017 на 83.9% през 2018. Средният индикатор за Европейски Съюз е 95.4%.

Дори и Министерство на вътрешните работи и ДАНС да разкрият сегашните " подпалвачи " на слуховете, кладата си остава. Само една съчка кибрит е задоволителна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР