Текстът е препечатан от Дойче веле.Местните избори ще бъдат поредният

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Местните избори ще бъдат поредният
Коментари Харесай

Хипотезата за заговор срещу ГЕРБ. С участието на Цветанов

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Местните избори ще бъдат следващият " стрес тест " за ръководещата коалиция. През последните дни още веднъж пламнаха искри в разединения лагер на съдружния сътрудник на ГЕРБ - " Обединени патриоти " (ОП). Съвсем предстоящо, звук покачват НФСБ и " Атака ". За разлика от Вътрешна македонска революционна организация, които се показаха относително добре на евроизборите през май, двете обединения получиха ниски резултати. Явно господин Симеонов и господин Сидеров възприемат слабите оценки, които им сложиха гласоподавателите, като категоричен знак, че са нужни незабавни промени в тяхната изразителност, тактичност и тактика.

Нишката " Цветанов "

Лидерите на НФСБ и " Атака " са замислили да се измъкнат от електоралния " колапс " по метод, който не свети с особена автентичност. Идеята е да се упрекна някой различен от участниците във властта за протичащото се в страната - на правилото " Вярно, че сме на софрата, само че нас не ни питат и по тази причина се случват безобразията ". Любопитното е, че в тази ситуация става дума за неприсъствен спор на тезите на Симеонов и Сидеров, в които значима роля е отредена на разжалвания след " Апартаментгейт " Цветан Цветанов.

Според водача на НФСБ Валери Симеонов, през септември щяло да има " възобновление " на обединението Оперативна програма. От подтекста личи, че ще се търси подсилване на връзките с Вътрешна македонска революционна организация, а третото колело " Атака " ще изпадне дефинитивно от политическата формула. Същевременно Симеонов даде да се разбере, че дружно с Вътрешна македонска революционна организация ще слагат на съдружния съвет " тежки въпроси " на ГЕРБ: " Държавата не върви на добре, в една тежка рецесия се намираме сега - икономическо-политическа, тъй като България в последните месеци получава доста тежки удари, главно стопански, това са тежкото положение на българската енергетика, случаите с извънредно високата цена на тока вследствие на борсовите спекулации. Продължава финансирането на Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган с държавни пари. Няма да ви приказвам за тежкия удар върху българското отглеждане на животни, което нанесе африканската чума. Честито, два милиарда сме обратно и ще става още по-зле. Третият удар върху стопанската система на България - туризмът. Плажовете на България са една оглозгана от мутрите варена царевица. Това е! ", сподели Симеонов.

Според него политическа рецесия има, а сигнал за това бил фактът, че Движение за права и свободи си възвръщало позициите, които били мощно отслабени по времето на Цветанов. Въпреки че НФСБ е съдружен сътрудник на ГЕРБ, Симеонов не счита, че партията му носи отговорност за проблемите - те се диагностицират като резултат от недостатъци в ГЕРБ, в това число неоценената от Борисов " незаменимост " на Цветанов.

" Игра, в която взе участие и Цветанов "

От своя страна Волен Сидеров, който освен бе освободен от поста ръководител на парламентарната група на Оперативна програма, само че и изключен от нея, отхвърли опцията за общи кандидатури на " Атака " с останалите две партии от дребния съдружен сътрудник. Според Сидеров, НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация по всяка възможност ще си сътрудничат на локалните избори: " Двете партии обмислят извиване на ръце, или прилепяне [на ГЕРБ], или някаква своя игра, в която взе участие и Цветанов. Имам данни за места в страната, където Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ ще бъдат подкрепени от структури на Цветанов. Знаете, че в структурите на ГЕРБ някъде има разпукване. Това ще бъде употребявано и Цветанов ще търси реванш. На тези места Цветанов, импровизирано, ще ги насочва към гласоподаване към НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, които в композиция ще играят против ГЕРБ на доста места ", сподели Сидеров.

Вижда се, че водачът на " Атака " се пробва да брандира " сътрудниците " си от Оперативна програма като отцепници, които ще се пробват да натрупат актив, употребявайки слабостите в ГЕРБ. Също като Симеонов, Сидеров сочи към Цветанов - тук обаче някогашният закрепостен началник на предизборния щаб на ГЕРБ е упоменат в отрицателен подтекст.

" Прочитът " на Сидеров, целящ да вкара конспирация след съдружните сътрудници, има своите учредения. След разжалването си самият Цветанов загатна, че ще остане в огромната политика. И че е получил " предложения " от политически водачи да се причисли към техните обединения. Поне в обособени случаи не е изключено структури, лоялни към Цветанов, да се заиграят с Вътрешна македонска революционна организация и/или НФСБ. Същевременно в партията на Борисов " нощта на дългите ножове " от дълго време е в ход. Структурите се прочистват от водачи, дължащи кариерното си израстване на Цветанов, които имат разколнически упоритости.

Едва ли

Трудно е да се каже изрично дали " призракът " на низвергнатия Цветанов би предизвикал някакви пакости в ГЕРБ на идните избори. Поне към този момент това наподобява малко евентуално. Макар да бе сведен до " елементарен редови войник ", Цветанов не е клиент на прокуратурата. Но при положение, че реши да работи на гърба на Борисов, той може да бъде притиснат - " способените органи " биха могли да хвърлят нов взор върху " Апартаментгейт " и другите кавги, в които е забъркан.

В партологията е основополагаща тезата, че представителите на популистката радикална десница и левица залиняват и губят, когато се озоват в коридорите на властта; когато се прилепят прекомерно мощно до статуквото. Същевременно през последните години бяха регистрирани значими изключения от тази аксиома. " Лигата " на Салвини да вземем за пример мощно укрепна в изпълнителната власт. В България Вътрешна македонска революционна организация са образец за друго изключение от правилото. Докато НФСБ и " Атака " го удостоверяват.

Предстои да забележим дали тактиката за " разграничаване " на Симеонов и Сидеров ще даде резултат. Да, управническата формула може да бъде изменена след локалния избор, само че все пак над главите на Борисов и ГЕРБ не се задават буреносни облаци. А даже и да има такива, те бързо ще бъдат разпръснати. С помощта на Движение за права и свободи и " Воля ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР