Текстът е препечатан от Дойче веле.Изпълнителният директор на Националната агенция

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Изпълнителният директор на Националната агенция
Коментари Харесай

За НАП и отпуската на Галя Димитрова. Или как се върнахме в комунизма.

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Изпълнителният шеф на Националната организация по приходите (НАП) Галя Димитрова не прекъсна отпуската си, откакто стана ясно, че данните на над 4 милиона българи " са изтекли " в интернет. Това било " тежко, само че доста добре премислено " решение, сподели самата тя. Шефката на Национална агенция за приходите аргументира отсъствието си с " значима и извънредно виновна персонална причина ". Според нея е належащо " човек да е виновен освен в професионален, само че и в персонален проект ".

Ще си разреша да не се съглася с госпожа Димитрова. Решението, а още по-малко реакцията ѝ на поставените въпроси не бяха добре премислени. Когато става дума за хакването на цялата страна и за разкриването на персонални данни, които съгласно специалистите, са по-ценни от кредитни карти, ръководителят на " протеклата " организация би трябвало да бъде на " висотата на ситуацията ". Да бъде на своя пост.

Не изключвам госпожа Димитрова в действителност да е имала персонален ангажимент. Но тя не си направи труда да посочи какъв е той, а обстановката в Национална агенция за приходите явно е изключителна. Не оказват помощ изключително и уверенията на изпълнителния шеф, че " поддържала отдалечено връзка със своя екип и дружно взимали решенията ". Накратко, държанието на госпожа Димитрова може да бъде несъмнено с думи като безсрамие, безтактност и безочливост.

Какво ще последва?

" Снишаването ", до момента в който " бурята " попремине, е нормална процедура. Проявите на безволие, естествено, надалеч не спохождат единствено злополучната държавна администрация. Това е човешка линия. Среща се на всички места, даже в частния бранш. Разликата, несъмнено, е в това, че в една частна компания е съвсем изключено скатаването да ти се размине или да остане неусетно. Друго е, когато ползваш политически подкрепи.

Не желая да кажа, че последствия за ръководителката на Национална агенция за приходите няма да има. Нито пък загатвам, че някой я пази - нямам данни за това. Не изключвам да забележим следващата серия от оставки. Ще гръмнат няколко бушона. Нещо ще припламне, ще изгори (вероятно на ужким) за пред публиката. Важното е друго: схемата ще се резервира.

Да не пропущаме и че министър председателят Бойко Борисов също " се покри " при започване на " НАПлийкс ". А първият му " паметен " коментар беше, че хакерът е " неповторим мозък ", отзив за " качеството на образованието " и " същински магьосник ". После пристигна обратът.

" Кучето скача съгласно тоягата " - гласи една хубава българска сентенция. Колко от нас са подготвени интензивно да отстояват ползите си, когато са накърнени? Тук не приказвам за събития от огромен политически магнитуд, за митингите, подбудени от " Виденовата зима ", за назначението на господин Пеевски за началник на ДАНС, настоящето " съревнование " с един кон за основен прокурор и други Става дума за дребните, " дребни " несгоди и неправди, които всички изпитваме от време на време на гърба си.

Да поговорим за " дребните камъчета ". Колко от българите са подготвени да си потърсят правата, когато в персонален проект се сблъскат с арогантността, некомпетентността или покъртителния мързел на служителите? Струва ми се, че за 30 години " народна власт " по този начин и не се научихме, че от време на време е по-добре да се съпротивляваме, вместо да се каляваме в издръжливост. Да се съпротивляваме даже и против " дребните камъчета " в обувките. Защото пасивността подхранва наглостта.

Другата страна на медала е, че има безброй случаи, в които самата организация, посредством която са предоставяни съответните " услуги " на жителите, е на трагикомично, допотопно равнище. Тук и добросъвестността на елементарните чиновници, тогава, когато я има, не може да помогне. Да загатвам ли, да вземем за пример, митичните тетрадки, в които се записват и " търсят " получателите на колетни колета в софийската Централна поща? Да, там " базата данни " в края на второто десетилетие на 21 век е главно на книжен притежател.

" Електронно ръководство " ли казахте?

Моя близка тази година си възобнови паспорта. В паспортната работа, в препълненото помещение в РПУ-то, хората попълняха заявките си натъпкани един до различен, постоянно напряко " на колянце ". По остарял български бит. Каква " загадка " на персоналните данни? Още по-голям е хаосът в паспортното на бул. " Мария Луиза " в столицата (Отдел " Български документи за идентичност ", СДВР). Там е същинска вавилонска кула; нагъчкани като сардели в кутия, българи и чужденци пишат и бришат... Можем единствено да си представим какъв " продан " на персонални данни тече. Така че едва предпазените файлове, съхранявани в Национална агенция за приходите, са, простете за клишето, единствено върха на айсберга.

Известно е предизвестието на немския социолог Макс Вебер (1864-1920) за заплахите, които крие господството на служителите (Beamtenherrschaft) в модерната " рационално проведена " страна. Бих допълнил, че това владичество е изключително вредоносно, когато формалните правила, на които то би трябвало да се основава, целеустремено не се съблюдават. Бюрокрацията не се " рекрутира " посредством транспарантни състезания, а " техническата превъзходност и подготвеност " на чиновника са последното, което има значение. В България най-важните качества на зъбчатото колелце в бюрократичната подчиненост са партийната принадлежност, смирение и преданост. Безцеремонната власт на чиновника се разпростира под ласкавия, поощрителен взор на партийните функционери в една фактическа " водаческа народна власт " (Führerdemokratie).

Моделът от комунизма доближава нови висоти

Казано, полу на смешка, това е типичен, неписан " Димитровски " принцип. Корените му са в машинарията на някогашния режим. Преди 1989 т. чиновникът в България бе инструмент за реализирането на тоталното владичество на Партията. В интерес на върхушката в никакъв случай не е било бюрократът да " служи " на жителите. Точно противоположното. Той раболепно обгрижва върха на партийната пирамида, способства за увековечаването на номенклатурата, мачкайки " молителите ". Този модел се резервира и след така наречен демократични промени. След което доближи нови висоти при популацията на " калинките ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (99)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР