Текстът е първа част от по-голяма тема за ваксинационната кампания

...
Коментари Харесай

Ваксинационната кампания дотук: слаб две по всички показатели

Текстът е първа част от по-голяма тематика за имунизационната акция в България: по какъв начин се оправя страната ни дотук и какви са вероятностите и рисковете пред идните месеци. Утре четете какви са настройките на българите към имунизациите, могат ли темповете да се ускорят и какви рискове крие бавният прогрес.
Дали отделянето на предпочитани коридори за възрастни хора четири дни седмично ще забави темповете на имунизации в страната, или най-сетне ще бъде поправена една неприемлива неправда, която предходните ръководещи заложиха? Този неприсъствен спор се разгоря, откакто новият длъжностен здравен министър Стойчо Кацаров направи няколко относително леки промени в организацията на имунизациите, а предшественикът му проф. Костадин Ангелов побърза да го упрекна, че, давайки преимущество на уязвимите групи, ще забави скоростта на имунизациите като цяло.

Проблемът с имунизациите обаче е доста по-голям от този конфликт. Общото равнище на имунизациите и темповете на напредъка дотук са прекомерно ниски, тъй че в околните месеци едва ли ще може да се реализира която и да е от двете " визии " на някогашния и сегашния министър: нито ще може да се доближи задоволително всеобщ имунитет измежду дейното население, нито пък задоволително огромна отбрана измежду възрастните хора. Всъщност, в случай че не се случи доста по-радикална смяна в тактиката за имунизациите, България рискува имунизационната акция просто да замръзне, и то относително скоро, без да е постигнала кой знае какво.

" Ние мислехме август месец, само че аз съм уверен, че още май месец към този момент ще са имунизирани над 3 млн. души ", фантазираше някогашният към този момент министър председател Борисов към изборите през април. Май отива към край, ваксини най-сетне има с помощта на великодушния жест на Европейски Съюз, само че ваксинираните са с пъти под бленуваните три милиона. До момента едвам 760 хиляди души са с най-малко една доза, а от тях към 500 хиляди са с втора. Данните за имунизациите в Европейски Съюз слагат България в искрено срамна позиция по всички индикатори.

Страната ни освен е последна в Европейски Съюз по дял на имунизираното население, само че разликата с всички останали членки - даже със страните от нашия район, е голяма. Сърбия имунизира с първа доза съвсем 35% от популацията си, Черна гора - 19%, Албания - над 16%, а България към момента е под 11%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР