Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Действия и цитати без коментар

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

В началото на седмицата към момента неназначеният единствен претендент за основен прокурор Иван Гешев заприказва за това по какъв начин прокуратурата би трябвало да се отвори към българските жители. Повод за това изказване на Гешев е разкриването на доказателства от досъдебното произвеждане по приключването на персонални данни на 5 млн. български жители от базата данни на Национална агенция за приходите.

Отново през седмицата Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет излезе със следната позиция:

" C тpeвoгa и зaгpижeнocт cлeдим тeндeнциoзнитe и мaнипyлaтивни ĸoмeнтapи, мнeния и нeгaтивни пyблиĸaции, нaĸъpнявaщи дoбpoтo имe, пpoфecиoнaлния aвтopитeт и нeзaвиcимocттa нa пpoĸypopи и cлeдoвaтeли. () Haмиpaмe зa нeoбxoдимo дa зaявим, чe пpoфecиoнaлният и oбщecтвeн дeбaт пo пpoвeждaнaтa в мoмeнтa oт Πлeнyмa нa BCC пpoцeдypa зa избop нa глaвeн пpoĸypop, cлeдвa дa ce вoди cъc cepиoзни apгyмeнти и дoбpoнaмepeн тoн. "

Именно заради по този начин изложената тъжба от страна на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в този текст ще изложим с цитати до каква степен визията на Гешев за отваряне на прокуратурата към обществото съответствува или нарушава конституционни и законови текстове.

1. Думите на Гешев:

" Аз не виждам какво могат да попречат избрани доказателства, които по този начин и по този начин са очевидни и се разясняват в правосъдните съвещания. Затова тези доказателства, които представихме, са в един супер най-малък размер от това, което има по делото и те са показани в размер, който няма да затрудни бъдещото следствие. Вярвайте ми, даже ежечасно излизат нови доказателства, които при нужда, с цел да бъде осведомено обществото, когато няма да бъде затруднено следствието, ще бъдат показани на обществото. Това ще стане, тъй като става въпрос за интереса на над 5 млн. български жители. "

Текстът от Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на оповестяване на материалите по следствието:

" Чл. 198. (1) Материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора. (2) Когато е належащо, органът на досъдебното произвеждане предизвестява против автограф лицата, които участват при осъществяване на дейностите по следствието, че не могат да разгласяват без позволение материалите по делото и в противоположен случай носят отговорност по член 360 от Наказателния кодекс. "

Действителният резултат

За да не нарушим повелята на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще лишим читателя от обстоен разбор на изложеното. Очевидно е, че Евгения Станкова е наблюдаващ прокурор по делото, по което Гешев разяснява доказателствата и дава обещание да бъдат изнесени и нови такива. Очевидно Наказателно-процесуален кодекс дава това право на наблюдаващия прокурор, само че не на Гешев. Нарушението на Наказателно-процесуален кодекс е съображение за търсене на отговорност.

2. Думите на Гешев по отношение на възгледите му за отворената прокуратура:

" Прокуратурата се отваря към обществото, прокуратурата демонстрира обстоятелства и условия, които обществото би трябвало да знае, т.е. демонстрира истината () очевидно някой се опасява от истината. Истината е, че прокуратурата дължи пояснение на българските жители. () Поне към този момент това е разбирането и на управлението на прокуратурата. "

Конституцията, Конституционният съд и основният прокурор с мнение по тематиката

С изменение на Конституцията от 2015 година се цели точно прокуратурата да бъде накарана да работи по транспарантен за обществото метод, тъй че да не се чудим по какъв начин по знакови каузи някои обвинявания са прекомерно чупливи да устоят в съда, а по други, по отношение на далечни на властта лица, прокуратурата е надалеч по-усърдна в дейностите си. А формата на отчетност следва да става пред Народното събрание от страна на основния прокурор.

През ноември 2016 година основният прокурор желае пояснение на член 84, т. 16, изречение второ от Конституцията. Становището на основния прокурор Сотир Цацаров, изразено по тълкувателно дело 15/2016 година, застъпва тезата, че отчетите на прокуратурата " биха могли да съдържат систематизирани данни за активността на прокуратурата, в това число разбори и констатации за трендове и процеси. Не би следвало Народното събрание да чака от основния прокурор отчет за подхванатото и откритото от прокуратурата по съответно наказателно произвеждане или прогноза за бъдещия му край. "

През юни 2017 година Конституционният съд дава наложително тълкувание, съгласно което: " Докладът по член 84, т. 16, изречение второ от Конституцията, не следва да се основава на съответно наказателно произвеждане, тъй като по този метод съществува риск от засягане по конституционно неприемлив метод независимостта на правосъдната власт и до нарушение на открития в Конституцията баланс сред управляващите в несъгласие с главните правила на откритото държавно ръководство, построено върху конституционния принцип за разделяне на управляващите, основна гаранция за спазването на който е независимостта на правосъдната власт. Това схващане съответствува и с визията на Конституционния съд в Решение № 9/2011 година по дело № 7/2011 година, че " като държавни органи прокуратурата и следствието не би трябвало да дават на народните представители сведения и документи, когато те съставляват следствена загадка ". Досъдебната фаза на наказателния развой не е обществена и материалите по следствието не могат да бъдат разгласявани без позволение на наблюдаващия прокурор (чл. 198, алинея 1 НПК). "

В умозаключение и без разбор

Отбелязваме единствено, че в наказателния развой се търси обективната истина, прокуратурата е длъжна да събира доказателства и за виновността, и за невинността на подсъдимите. Обикновено прокурорите имат свои изказвания, свързани с обвиняването, които се ревизират от съда. Твърденията на прокуратурата нямат предустановеност като " истина ".

Възгледите на Гешев за отворената прокуратура някак, в случай че Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет разреши, ни карат да си мислим, че се разминават с възгледите на управлението, на Наказателно-процесуален кодекс и на Конституционния съд.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (62)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР