Текстът е част от изданието Стара Загора - от въглищата

...
Текстът е част от изданието Стара Загора - от въглищата
Коментари Харесай

Ремонтът на парка "Аязмото" раздели старозагорци

Текстът е част от изданието " Стара Загора - от въглищата към роботите ", което се популяризира с вестник " Капитал " в интервала 13 - 19 април (пакетна цена 4 лева.) или независимо (7 лева.) посредством поръчка на [email protected].

Вече няколко месеца багери и фадроми бродят из емблематичния за Стара Загора парк " Митрополит Методий Кусев ", известен като " Аязмото ". От алеите са извадени старите каменни плочи, асфалтът е изстърган, старите бордюри са изтръгнати. Някои от зелените площи наподобяват разорани, а по краищата им стърчат електрически силови кабели. Паметникът на съветския войник е под обсадата на големи купчини пръст и висока предпазна ограда. Свалена до основи е и циментовата обшивка на именития шадраван " Жабките ". Отрязани клони и дървесни трупи чакат да бъдат изнесени.

С напредването на ремонта одобрителните усмивки на част от разхождащите се в парка започнаха да киселеят. Лека-полека в обществените мрежи се завъртя същинска буря от въпроси, отзиви и изказвания, в които истината, измислицата, откровените неистини и подстрекателства се забъркаха във взривоопасна примес с политически привкус...

Пълна смяна за 7 милиона лв.

За жителите на Стара Загора " Аязмото " е доста особено място. Няма старозагорец, който да не е играл като дете под сенчестите му алеи. Създаването му стартира през XVIII век по самодейност на архиерей митрополит Методий Кусев, който посвещава целия си живот на концепцията да залеси стърчащия северно от града гол рид. Със средства на донори, със лични средства и основана особено за задачата фондация дядо Методий внася от чужбина екзотични дървесни типове, претърпява куп премеждия, само че осъществя фантазията си и я подарява на старозагорци. По-късно парк " Аязмото " е разгласен за монумент на ландшафтното изкуство с темперамент на дендрариум.

Днес концепцията на общинското управление е паркът да бъде главно освежен със средства по Оперативна програма " Региони в напредък ", защото сериозен ремонт тук не е юридически от десетилетия. Проектът е на стойност 7 млн. лв. и планува саниране на съществуващата растителност, залесяване на редки и изчезнали през годините дървесни типове, възобновяване на алейната мрежа, благоустройствени мероприятия и възобновяване на подземната електрическа и водопроводна инфраструктура.

Част от ремонтните работи обгръщат възобновяване на настилки, реновиране на алеите с каменни плочи, които на доста места са се извадили или са пропаднали, възобновяване на водните фонтани, създаване на тротоар край западната обходна алея, която да дава достъп до върха за специфични коли като пожарни, коли за спешна помощ, полицейски коли, както и доста други действия. Изпълнител на плана е " Водстрой 98 ", която преди време беше свързвана с Делян Пеевски, а неотдавна мина под контрола на новия мощен в строителството - " Хидрострой ".

Пътят към " Аязмото " – застлан с... неприятни планове?

Критиците на ремонта настояват, че той ще подмени достоверния тип на " Аязмото ", ще го бетонира и ще оскверни концепцията на основателя му за натурален зелен парк, предопределен за елементарните хора.

От проектантския екип - ДЗЗД " Ландшафт Архитектура Дизайн Стара Загора ", увериха на конференция, че планът по никакъв метод няма да наруши естествената среда на парка, че каменните плочи няма да се подменят с тротоарни блокчета. Ландшафтният проектант на плана Корнелия Маторова изясни, че ще се употребяват най-вече естествени материали и че се прочистват единствено заболели и изсъхнали дървета, на мястото на които ще се засадят нови.

 Ремонтът на парка
© Капитал

Трябва Подробен устройствен план – не би трябвало Подробен устройствен план...

Спорът за ремонта на " Аязмото " се разгоря с нова мощ, откакто общественици и партийни деятели сигнализираха за позволени съществени престъпления по плана. Според общинския консултант и водач на Българска социалистическа партия в Стара Загора Валентина Бонева реализацията му е почнала без да е спазен Законът за устройство на териториите, защото не е признат Подробен организационен проект (ПУП). Арх. Веселин Беров, който е някогашен основен проектант на града, е безапелационен, че преди да стартират ремонтните работи в парка, е било наложително да бъде направен и одобрен Подробен устройствен план. " За въпросния план има издадено позволение за градеж, както изисква Закон за устройство на територията. Преди това обаче чл.108(1) от същия закон изисква съществуването на Подробен организационен проект – в тази ситуация План за регулация и застрояване (ПРЗ). Такъв няма, а като съображение за почналия ремонт се показва един паркоустройствен проект от 1971 година, споделя арх. Беров.

Не по този начин обаче счита кметът на общината Живко Тодоров - Подробен устройствен план за плана на " Аязмото " не е нужен, тъй като се прави единствено ремонт на историческото ядро на парка. " За това, което правим – асфалтиране на алеи, замяна на каменни плочи, на ел. и ВиК апаратура, не е нужен Подробен устройствен план! ", твърди кметът. Председателят на районната асоциация на архитектите арх. Петър Киряков, който е и член на проектантския екип по ремонта на " Аязмото ", също опонира на сътрудника си Беров. Според него законът разрешава сходен ремонт без Подробен устройствен план. Гилдията на архитектите в Стара Загора също излезе със мнение, че паркоустройственият проект на " Аязмото " от 1971 година е изцяло задоволителен за осъществяваните ремонтни работи.

Зрее ли идващ скандал за " Аязмото "?

Общинската администрация въпреки всичко е поръчала създаването на ПУП-ПРЗ на " Аязмото ". Той обаче е изработен като част от Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване на Стара Загора - наложителен проект за всеки един от 39-те най-големи града, които взимат пари по " Региони в напредък ". Този Подробен устройствен план не е обвързван с ремонта, който тече в този момент. Изпълнител са ДЗЗД " Трейспроект ", като част от колектива е арх. Александър Кирев, към който имаше подозрения за метода, по който сдруженията му печелят поръчки. Самият Кирев отхвърли всички обвинявания и съобщи, че задачата на Подробен устройствен план на парка е единствено да опази обектите, които са културни полезности, и да не допусне застрояване.

Подробен устройствен план за " Аязмото " е импортиран още през 2015 година за координиране в Министерството на културата, защото паркът е обект под наблюдението му. Окончателно обаче планът ще бъде разискван обществено през май, излиза наяве от изявление на районната камара на архитектите. Подробният организационен проект е за цялата територия на парка, в която с изключение на ремонтираното историческо ядро влизат и обширни зелени площи с иглолистна растителност.
" Този Подробен устройствен план е обикновен и не дава отговор на условията за разработка на подобен документ ", споделя арх. Веселин Беров. " В този си тип показаният на страницата на уеб страницата на общината материал съставлява единствено една оцветена кадастрална поставка без безусловно никакъв темперамент на Подробен устройствен план. Общинската администрация би следвало да приготви в детайли техническо задание, което да бъде предмет на публично разискване и едвам тогава да разпореди създаването на ПРЗ според всички планувани в Закон за устройство на територията и подзаконовите актове условия ", счита Беров. Според него има погрешно записани предопределения на УПИ, в обособените УПИ липсват линии на застрояване, както и параметри на застройката, т.е. липсва матрица както за обособените парцели, по този начин и за цялостната територия на парка.

Гилдията на архитектите в Стара Загора също има своите забележки и предлага Подробен устройствен план, направен от " Трейспроект ", да се добави, като се внесат някои изчезнали детайли. Гилдията на архитектите счита още, че цялата благосъстоятелност на " Аязмото " и в бъдеще би трябвало да остане общинска или публично-общинска. " Ще създадем рекомендации към възложителя и проектанта, след което ще вземем интензивно присъединяване в публичното разискване на Подробен устройствен план, планувано за месец май ", се споделя в изказването на гилдията на архитектите в Стара Загора.
По проект ремонтите в парка би трябвало да приключат до края на годината. Изпълнителите на плана чакат обвиняванията и претенциите да престанат, когато старозагорци видят крайния резултат. Възгласите от " осанна " до " разпни го " обаче надали ще стихнат. Все отново кметските избори са единствено след година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР