текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Регистрирайте

...
текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Регистрирайте
Коментари Харесай

Китай обвинява Канада за „злонамерени, провокативни“ ходове след близки прехващания във въздуха над Южнокитайско море

" текст " data-component-name= " редакторска записка " class= " editor-note inline-placeholder " data-article-gutter= " true " > Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво би трябвало да знаете за възхода на страната и по какъв начин той въздейства върху света.

Китай упрекна Канада в осъществяване на " злонамерени и провокативни " дейности в Южнокитайско море, откакто канадският флот сподели, че китайски изтребители са заплашили хеликоптер при две близки прехващания над интернационалните води.

Коментарите идват, откакто CNN разкри предходната седмица, че китайски боен аероплан е изстрелял ракети пред канадски боен хеликоптер на 29 октомври, интервенция, която съгласно канадските военни е била безразсъдна и е можела да докара до свалянето на самолета.

Инцидентът беше втората от двете „ рискови “ срещи, които канадският хеликоптер имаше през този ден с изтребители J-11 на Военноморски сили на Китайската народноосвободителна войска (PLA), които се приближиха на 30 метра от хеликоптера, майор Роб. Милън, въздушен офицер на борда на фрегатата на Кралския канадски флот HMCS Ottawa, сподели за CNN в изявление за военния транспортен съд.

Канадският министър на защитата Бил Блеър осведоми репортерите за случаите по-късно в петък, като сподели, че дейностите на китайските самолети се смятат за „ доста небезопасни “ и излагат „ сигурността на целия личен състав, участващ в непотребен риск “.

Канада сподели, че и двата случая са станали в интернационалните води в Южнокитайско море.

Министерството на защитата на Китай отвърна на удара в събота, като упрекна Канада в нарушение на китайските и интернационалните закони, застрашаване на суверенитета и сигурността на Китай и осъществяване на „ злонамерени и провокативни дейности със скрити претекстове “.

Zhang Xiaogang, представител на китайското министерство на защитата, сподели, че канадската фрегата HMCS Ottawa е направила два полета с хеликоптер с „ незнайни планове “ към въздушното пространство на Китай към островите Сиша – противоречив архипелаг, претендиран от Китай, Виетнам и Тайван и прочут също като Параселските острови.

„ Китайската национална освободителна войска провежда военноморски и военновъздушни сили за осъществяване на идентификация, инспекция в сходство със закона и издаде голям брой предизвестия. Въпреки това, канадският хеликоптер освен отхвърли да отговори, само че също по този начин предприе провокативни дейности като хвърчене на ултра ниски височини “, сподели Джан в изказване, оповестено на уеб страницата на министерството.

„ Призоваваме канадската страна да не подценява обстоятелствата, да спре да преувеличава и популяризира (инцидента) и прецизно да ограничи дейностите на своите военноморски и военновъздушни сили на първа линия, с цел да предотврати произшествия в морето и във въздуха “, добави той.

Милън, канадският въздушен пълководец, сподели пред CNN, че е пилотирал хеликоптера на 29 октомври, когато китайски J-11 го прихванаха отблизо разстояние, до момента в който летеше право и хоризонтално на 3000 фута над водата назад към Отава, сигнал за китайците че не е имало враждебни планове.

Той сподели, че би трябвало да се спусне до 200 фута – зона, в която хеликоптерът може да работи, само че е „ доста неуместна за бързи изтребители “ – с цел да приключи „ рисковата “ среща с китайски самолети.

Китайските изтребители летяха в кръг толкоз близо, че неговият хеликоптер изпита турбуленция, идваща от джетовете, което представляваше заплаха за хеликоптера, сподели Милен.

Китай претендира за историческа пълномощия над съвсем цялото обстойно Южнокитайско море, което е богат на запаси и жизненоважен интернационален корабен маршрут. От 2014 година насам Пекин построи дребни рифове и пясъчни коси в изкуствени острови, мощно укрепени с ракети, писти и оръжейни системи – предизвиквайки неодобрение от другите кандидати.

През 2016 година интернационален арбитражен съд в Хага заключи, че Китай няма правно съображение да претендира за исторически права върху по-голямата част от Южнокитайско море. Китай подцени решението и западните сили постоянно правят морски проходи през морето, с цел да поддържат изказванието, че това е интернационален воден път.

Последните произшествия са второто рисково прихващане във въздуха, за което Канада упрекна Китай предишния месец.

В средата на октомври китайски изтребител се приближи на 5 метра (16 фута) от канадски аероплан за разузнаване и наблюдаване CP-140 над Източнокитайско море.

Този случай беше записан от новинарските екипи на борда на канадския аероплан и стана очевидец на генерал-майор Иън Хъдълстън, пълководец на 1-ва въздушна дивизия на Канада, който също беше в самолета.

Хъдълстън назова прихващането „ непрофесионално “ и „ доста нападателно “ в репортаж от Радио Канада, което беше в самолета.

„ Канадският аероплан беше обект на голям брой маневри от близка непосредственост от аероплан на PLAAF, които изложиха на риск сигурността на целия личен състав “, се споделя в изказване на Министерството на защитата на Канада.

Министерството на външните работи на Китай съобщи, че канадският аероплан нелегално е навлязъл в китайското въздушно пространство и упрекна канадските военни, че са изпратили „ бойни самолети към половината свят, с цел да всяват проблеми и да вършат провокации на прага на Китай “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР