Висши официални лица от САЩ и Китай се срещат в Малта за „съществени и конструктивни“ разговори

...
=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Регистрирайте
Коментари Харесай

="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Първият дипломат на Китай Ван И и съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан се срещнаха за двудневни разговори в Малта през уикенда, докато двете водещи световни икономики се стремят да стабилизират нестабилните отношения и потенциално да изгладят пътя за среща на лидерите Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември.

В отделни показания и двете страни казаха, че дискусиите, проведени по време на множество срещи в средиземноморската островна държава, са били „откровени, съществени и конструктивни“.

САЩ казаха, че двете правителства са се ангажирали да продължат „допълнителен ангажимент и консултации на високо ниво“ в ключови области „през следващите месеци“ в знак на очакване за продължаване на дипломацията.

Китайското външно министерство каза, че двете страни са се съгласили да продължат комуникацията на високо ниво на няколко фронта, включително консултации по азиатско-тихоокеанските въпроси, морските въпроси и външната политика.

Срещата следва поредица от посещения на високо ниво на висши американски служители в Пекин през последните месеци и идва преди възможността китайският лидер Си да посети САЩ през ноември, когато президентът Байдън ще бъде домакин на световни лидери за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско.

След разговорите през уикенда високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че Белият дом няма какво да обяви относно потенциална среща между двамата лидери, но отбеляза, че Байдън се надява скоро да се срещне със Си.

Байдън и Си се срещнаха за последно през ноември 2022 г. в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Срещата между Уанг и Съливан идва, когато Пекин и Вашингтон предприемат стъпки за възстановяване и укрепване на комуникацията, за да избегнат превръщането на техните все по-напрегнати и спорни отношения в конфликт.

Китай прекъсна множество комуникационни линии със САЩ миналия август след посещение на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Управляващата комунистическа партия на Китай гледа на самоуправляващата се островна демокрация като на своя собствена и не изключва възможността да я превземе със сила.

Островът остава една от най-трудните теми между двамата, като Уанг каза на Съливан през уикенда, че „въпросът с Тайван е първата непреодолима червена линия в китайско-американските отношения“, според съобщение на китайското външно министерство.

„Съединените щати трябва да спазват трите съвместни китайско-американски комюникета и да изпълнят ангажимента си да не подкрепят „независимостта на Тайван“, се казва в изявлението, като се има предвид трите съвместни изявления, направени през 70-те и началото на 80-те години, които помогнаха за установяването на отношения между две страни.

САЩ „отбелязаха важността на мира и стабилността през Тайванския пролив“, според официалния отчет на Белия дом за срещите, който също така каза, че двете страни са обсъдили войната на Русия срещу Украйна и проблемите на глобалната и регионална сигурност.

Военна комуникация

Двете страни също обсъдиха необходимостта от възстановяване на диалога между военните между САЩ и Китай, каза високопоставеният служител на Байдън след срещата през уикенда.

Служителят каза, че има „ограничени индикации“, че Китай може да желае да възстанови тези канали, но отказа да даде повече подробности.

По-рано Пекин посочи „едностранните санкции“ на Америка като „пречка“, която трябва да бъде премахната, преди подобен диалог да може да бъде възобновен, в очевидно позоваване на санкциите на САЩ срещу китайския министър на отбраната Ли Шанфу.

През последните дни Ли беше в центъра на нарастващите спекулации, че е бил разследван от Комунистическата партия, след като изчезна от полезрението за повече от две седмици на фона на поредица от необясними кадрови промени, които разтърсиха висшите партийни чинове това лято.

Той пое ролята си по-рано тази година и е под санкции на САЩ от 2018 г. заради закупуването на руски оръжия от Китай.

Запитан дали Съливан е повдигнал въпроса за местонахождението на Ли и отстраняването по-рано това лято на тогавашния китайски външен министър Цин Ган, служителят на администрацията на Байдън каза, че темата не е била повдигната по време на разговорите.

Ван, който изпълняваше ролята на външен министър в продължение на десетилетие до края на миналата година и след това се намеси отново след отстраняването на Цин, се очаква да продължи дипломатическите си пътувания с посещение в Москва в понеделник.

Уанг ще посети страната между 18 и 21 септември, съобщи китайското външно министерство в понеделник.

Очаква се той да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят „широк кръг от въпроси на двустранното сътрудничество“, според изявление на руското външно министерство миналата седмица.

Те включват "подробен обмен на мнения по въпроси, свързани с уреждането на конфликта в Украйна", каза руското министерство.

Тази среща идва на фона на внимателно наблюдаваната среща на върха между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в сряда, която САЩ предупредиха, че може да доведе до доставка на Пхенян на Москва с боеприпаси за войната й в Украйна.

Наташа Бертран, Стивън Джианг и Менгчен Джанг от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР