Текат последни дни от предизборния маратон за местните избори в

...
Текат последни дни от предизборния маратон за местните избори в
Коментари Харесай

Ожесточена битка за Истанбул и Анакара в навечерието на местния вот в Турция

Текат последни дни от предизборния маратон за локалните избори в Турция в неделя. Залогът за президента Реджеп Ердоган и за опозицията е огромен.
Държавният глава ще търси реванш след съкрушителната загуба в двата най-големи града Анкара и Истанбул, които отидоха в ръцете на опозицията на изборите през 2019-та. На карта е сложено и бъдещето на емблематичния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който е считан за най-хубавия опозиционен претендент, който може да съкруши Ердоган на идващите президентски избори през 2028-ма година. На пътя на Ердоган се изпречва и още една по-малка ислямистка партия, която откъсва гласове от ръководещата Партия на справедливостта и развиването.
Голямата премия в турската политика - мегаполисът Истанбул. За борбата Ердоган избра собствен някогашен министър - 47-годишният Мурат Курум, който през годините се занимава с урбанизация.

" Днес Истанбул е разтревожен и печален в ръцете на една некомпетентна администрация. През последните 5 години, за жалост, Истанбул стана жертва на едни неквалрифицирани хора ", съобщи Мурат Курум - претендент за кмет на Истанбул на Партията на справедливостта и развиването.



Снимки: БГНЕС

Бюджетът на Истанбул е над 16 милиарда $ и превъзхожда този на всички останали 80 града. Който управлява огромните градове и бюджетите им, има късмет и да въздейства на политиката на национално равнище.

Истанбул е специфичен за Ердоган, откъдето потегля пътят му като кмет до върха на националната политика. През 2019-та година за първи път, откогато ръководи, той изгуби Истанбул. Тогава Екрем Имамоглу получи поддръжката на партии от целия политически набор. Сега опозицията е разединена след загубата на президентския избор предходната година. Третата по величина в Народното събрание прокюрдска партия излиза със свои претенденти на вота в неделя.

" Проблемът е доста по-голям от локалните избори - обвързван е с погребването на един нрав. Ако този нрав отиде в историята, демокрацията ще бъде съживена, свободата ще се върне ", твърди Екрем Имамоглу - претендент за кмет на Истанбул на НРП.

Проучванията демонстрират оспорвана конкуренция сред Имамоглу и Курум.



В столицата Анкара, която Ердоган също загуби на предходния избор - опозиционният кмет Мансур Яваш води безапелационно пред претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването - Тургут Алтинок.

" Появиха се хора, които ни пречат да победим. Като ни пречите, кой ще победи? Разбира се - фашистката Народнорепубликанска партия и прокюрдската Демократична партия на народите, която ѝ стана формален сътрудник ", разяснява Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Тези думи на Ердоган са ориентирани към ислямистката Партия на благоденствието. Подкрепата за нея се удвои след началото на войната в Газа.

" Не ние ви водим към загуба. Търговията с Израел е отговорна. Икономиката ви, основана на дълг, лихви, растеж на цените и налозите, ви води към загуба ", споделя Фатих Ербакан - водач на Партия на благоденствието.

" Тази партия е безвредна опция за изложение на рецензия към държавното управление от страна на доста проправителствени гласоподаватели, които другояче желаят Ердоган да остане на поста ", счита Берк Есен - анализатор.

На резултатите от вота въздействат и растящите от години цени, инфлацията, която остава съвсем 70%, макар противоположния завой в икономическите политики.

Ако Ердоган си върне контрола върху огромните градове, то може да чакаме и опит за смяна на Конституцията, което да му разреши да се кандидатира за нов мандат за президент през 2028-ма година.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР