Текат много проверки. Предали сме много материали на прокуратурата и

...
Текат много проверки. Предали сме много материали на прокуратурата и
Коментари Харесай

Демерджиев разкри: Проверките срещу висши политици касаят предишното и по-предишното редовно управление

Текат доста инспекции. Предали сме доста материали на прокуратурата и по тях към този момент има формирани досъдебни производства. Всички, и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата, и съдът, би трябвало да си свършим работата по веригата, с цел да се стигне до неоправдателни присъди.

Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година във връзка горещата тематика от последните седмици, че против съществени политически фигури, стояли доста високо в страната, които и в този момент са част от политическия живот, се водят разработки за финансови злоупотреби и корупция, свързани главно със градежите на огромни инфраструктурни обекти. 

" Като цяло доста малко хора от висшите етажи на властта за разследвани и упреквани до този миг. Досега изборно се упрекваха избрани олигарси, други олигарси се бранеха на амбразурата. Ние в този момент не разделяме кой от коя партия е или стопански кръг. Разследванията са напреднали доста. Имаме и писмени доказателства. Не желая да разгласявам имена и да давам присъди вместо българския съд, както вършат някои други хора Тези следствия касаят предходното и по-предишното постоянно ръководство ", разкри той.  

" Сферата, където изтичат най-големи средства, са публичните поръчки. Най-обичайнта технология за източване на средства се състои в това, че параметрите на публичната поръчка се проектират съгласно компанията, която би трябвало да завоюва поръчката. Възложителят създава параметрите на поръчката, с цел да може избрана компания да я завоюва и двете страни си стискат ръцете, нагледно казано. Има доказателства за компании, които в никакъв случай не са провеждали определна дейсност, само че все пак печелят поръчката. Такъв изпълнител нито е най-хубавият, нито излиза най-изгодно и на ниска цена за страната и данъкоплатците. Изпълнителят си заплаща за това, че е определен. Имам доста данни и доказателства за този метод и сумите са съществени. Говорим за 40 единици от сумата на поръчката, което значи, че поръчката няма по какъв начин да бъде изпълнена качествено. На това би трябвало да бъде комплициран край. Най-виновни са лицата, които искат тези 40 единици, с цел да изготвят поръчката по избран метод ", безапелационен бе Демерджиев. 

" За Автомагистрала " Хемус "  имаме към този момент 9 привлечени обвинени. Ясно е и къде са отишли част от средствата за градежа на автомагистралата. Отишли са за хотел във Велинград, къщи за посетители, огромен парцел в София, който към момента се строи, в чужбина. Всички тези парични средства ние сме ги наблюдавали и продължаваме да ги търсим. Там, където са отишли парите, там е прикрит отговора за корупцията. Навсякъде при публичните проъчки има корупция, само че при пътищата сумите са големи и вършат най-голямо усещане. Тези корупционни практики са обхванали целия публичен набор на живота в България. Стигнало се е до там, че такива компании се занимават единствено с публични поръчки и не правят никаква друга активност ", добави вицепремиерът.

" Механизмът в областта на енергетиката е същия. Там също текат инспекции и сме докладвали случаи на прокуратурата. В пътното строителство и енргетиката са най-големите парични средства, само че ние ревизираме всеки един набор. Не е мъчно да се търси връзката сред възложител и реализатор. Просто би трябвало да се ревизират сдруженията. Вече има привлечени като обвинени ръководители на сдружения, които ще кажат на кого са предавали парите. Самите сигнали, които получаваме, са за политически водачи, отговаряли за възлагането на публичните поръчки ", разкри още вътрешният министър. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР