Тежко въоръжени мъже са отвлекли почти 300 ученици от начално

...
Тежко въоръжени мъже са отвлекли почти 300 ученици от начално
Коментари Харесай

Въоръжени мъже са отвлекли близо 300 ученици в Северна Нигерия, сочи доклад

Тежко въоръжени мъже са отвлекли съвсем 300 възпитаници от начално и главно учебно заведение в Северозападна Нигерия, предадоха държавни медии, представени от ДПА. 

Учителят Сани Абдулахи сподели пред локалната телевизия " Кадуна стейт ", че 187 възпитаници от главното учебно заведение и 125 от началното учебно заведение в град Курига са били в началото оповестени за изчезнали след нахлуване през вчерашния ден сутринта. 25 от тях са открити.

Днес сутринта 287 възпитаници – както момчета, по този начин и девойки, към момента са били в неопределеност. Освен тях е липсващ и един преподавател. 

От 2014 година терористичната формация " Боко Харам " и други организации правят отвличания в Северна Нигерия. Те са за изнудване за пари, наложително набиране на бойци в редиците на въоръжени групировки или полова употреба. 

Абдулахи описа, че сутринта мъжете са обкръжили учебното заведение и са принудили 700 възпитаници и техните учители да отидат в близката гориста околност. По думите му доста от тях са съумели да избягат.

Местна група за гражданска отбрана се е пробвала да наблюдава групата и един от членовете ѝ е бил погубен по време на интервенцията.
Сенаторът от град Кадуна Уба Сани удостовери отвличанията, само че не даде детайлности за броя на похитените. Той увери, че " са подхванати всички ограничения за безвредното завръщане на учениците ".

Общински консултант от град Курига описа по малкия екран за неприятното положение на сигурността в района. През последните месеци в щата са били отвлечени по-малки групи, най-вече дами и деца, сподели той.

В края на предишния месец в щата Борно в североизточната част на Нигерия беше осъществено всеобщо похищение. Организация на обединените нации оцени броя на отвлечените на повече от 200 души, макар че точният им брой остава незнаен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР