Тежко обвинение към ГЕРБ отправи премиерът Николай Денков.Министър-председателят призова ГЕРБ

...
Тежко обвинение към ГЕРБ отправи премиерът Николай Денков.Министър-председателят призова ГЕРБ
Коментари Харесай

Денков с тежко обвинение към ГЕРБ. Да се върнат в “правилната” посока, иначе от кабинета няма смисъл

Тежко обвиняване към ГЕРБ насочи министър председателят Николай Денков.

Министър-председателят прикани ГЕРБ да се върнат в " вярната посока ", тъй като в противоположен смисъл актуалното управление губи своя смисъл.

 
Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че те ще останат в ръководството, " до момента в който им устоят нервите ".

Денков през днешния ден отговори, че е добре с нервите и че не го вълнуват дребните заяждания. " Вчера ясно се видя, че има заплаха да тръгнем в неверната посока. Ако това не стане - това държавно управление няма смисъл ", разгласи Денков.

" Правителство има, тъй като има парламент, т.е. и противоположното е правилно ", съобщи той.

Единственият смисъл държавното управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока, " когато сме на една ръка разстояние от Шенген ", сподели още Денков.

 

" Това, което не знаете и ще кажа за първи път, е че от две седмици ГЕРБ бави разпоредбите за избор на състав на Антикорупционната комисия, заяви Денков на брифинг в Министерски съвет. Той добави, че от Брюксел към този момент питали за какво има закъснение на процедурата.

Или ГЕРБ ще се върне назад по пътя, по който тръгнахме, с осъществяването на програмата на кабинета, или ние през последните две седмици сме се отклонили в неверна посока, сподели Николай Денков.

 

Според министър-председателя с избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два правилото. „ Първият - че не разрешаваме да бъдат назначени на основни места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз персонално съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по метод, който изисква инспекция от прокуратурата ”, акцентира той.

По думите на Денков назначението на Мавров на позиция, която е обвързвана с разпределянето на над 8 милиарда лева годишно е проблем. „ ГЕРБ и Движение за права и свободи знаят това. Миналата седмица съм наредил до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да бъде изпратен този отчет, с цел да бъдат осведомени и да знаят за кого става дума ”, сподели още министър председателят.

Министър-председателят разясни, че сделките с ГЕРБ постоянно са били едни и същи – хората, които се назначават, да бъдат допустими и за двете страни. „ Но през вчерашния ден безусловно силово, със съдействието на „ Възраждане ”, ГЕРБ и Движение за права и свободи избраха този човек. Защо е значимо това – освен поради съответните благоприятни условия за злоупотреби в НЗОК, които би трябвало да предотвратим, а и поради това, че беше демонстриран един метод за взимане на решения, който може да бъде извънредно рисков, даже съдбовен за развиването на България, в случай че той бъде прибавен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите ”, е мнението му.

 

Припомняме прооф. Мавров е лекар по право с магистърски степени по “Финанси “ и “Здравен мениджмънт ”. Дълги години - при трите държавни управления на ГЕРБ, е зам.-директор на най-голямата държавна болница “Св. Георги ” в България. Университетската болница в Пловдив е с най-високи доходи от всички в страната.

 

Новият подуправител има опит със здравната каса, защото с решение на държавното управление на Гълъб Донев през март оглави надзора на НЗОК. А името му се спрягаше и като вероятен шеф, стартирано от ГЕРБ при една от процедурите през лятото. В средата на ноември бе повдигнат за подуправител от депутати отпред с някогашния здравен министър проф. Костадин Ангелов, който е началник на парламентарната здравна комисия.

 

При последното служебно държавно управление на Румен Радев Мавров беше шеф на кабинета на здравния министър доктор Асен Меджидиев.

Най-активен в критиката против новия подуправител е “Капитал ”. Ден откакто Ангелов стартира за вакантния пост Мавров, седмичникът написа, че той е бил шеф или съучастник в десетина компании за търговия, юридически услуги, рандеман на земеделска продукция, чиито дялове по-късно трансферира главно на брачната половинка си.

 

Подозрение №1 - конфликт на ползи

 

Пак съгласно “Капитал ” и Антикорупционния фонд новият зам.-шеф на касата е бил в спор на ползи като зам.-директор на държавната болница. Те имали доказателства, че по това време приходите на компании, в които Мавров има присъединяване, внезапно са скочили. В интервала, в който е виновен за публичните поръчки на болничното заведение, компания, в която вземат участие негови съдружници, получили 3 пъти подред поръчки за половин милион лв., гласи обявата на Антикорупционния фонд.

 

Подозрение №2 - човек на президента

 

Момчил Мавров е именуван още “човек на Румен Радев ”, защото бе шеф на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев в последния кабинет на Румен Радев. Поста получил, тъй като бил извънредно непосредствен със секретаря по вътрешна политика на президента Николай Копринков.

“Дали са близки, няма доказателства, само че няколко пъти на публични откривания дълго беседват, може да се познават по пловдивската линия ”, позволяват техни съграждани.

 

Подозрение №3 - лобизъм

Докато е бил консултант на Меджидиев, Мавров е прокарвал ползи за разкриването на частни лечебни заведения, настояват от ПП-ДБ.

Анонимен източник на “Капитал ” от партията на Кирил Петков доверил на медията, че ще пита ДАНС дали е правилно, че са провеждали следствие в здравното министерство по написаните от Мавров разрешителни за нови действия на лечебните заведения и нови лечебни заведения.

 

Лидерът на Политическа партия публично удостовери анонимната информация на “Капитал ” за отчет в секретно деловодство на ДАНС, който приказва против претендента за подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров. “Има подозрения за лобизъм за частни лечебни заведения. Затова се разгласяваме изрично срещу неговата кандидатура ”, стимулира се Кирил Петков.

Според Костадин Ангелов обаче няма данни за осъществено закононарушение.

От ГЕРБ припомнят, че като консултант на служебния здравен министър

 

Мавров атакува редовно здравния им министър проф. Асена Сербезова, която бе избор на “Продължаваме смяната ”, и по тази причина през днешния ден тази политическа мощ била срещу кандидатурата му.

 

“Престъпленията ” с изчезналите медикаменти, за които приказва проф. Ангелов в последно време, са от времето, когато Кирил Петков беше министър председател, твърди пък източник от здравното министерство.

 

Не съм разпитван нито от ДАНС, нито от други служби. Това съобщи новоизбраният подуправител на НЗОК Момчил Мавров, откакто изслуша хвалбите и хулите по собствен адрес в Народното събрание.

“Аз съм удовлетворен от оказаното ми доверие, но дали съм удовлетворен, че съм избран по този метод - бих споделил, че съм със смесени усеща,

защото имаше много дълъг спор и много неща се споделиха в залата ”, добави той и продължи: “Доволен съм от оказаното ми доверие да бъда подуправител на НЗОК. Това е самопризнание за мен ”, уточни Мавров.

 

Денков уточни още - Договорките с ГЕРБ постоянно са били ясни, а точно, че ние би трябвало да имаме единодушие хората, които се назначават, да бъдат допустими и за двете страни, в смисъл, че няма проблеми от този вид. Но през вчерашния ден безусловно силово, със съдействието на " Възраждане ", ГЕРБ и Движение за права и свободи избраха този човек. Защо е значимо това? Не единствено поради съответните благоприятни условия за злоупотреби в Здравната каса, а и с това, че беше демонстриран метод за взимане на решения, който може да бъде извънредно рисков, бих споделил дори нездравословен за развиването на България, в случай че бъде прибавен в идващите седмици, когато чакаме гласоподаване по промени в Конституцията, избор на състав на Антикорупционната комисия, както и на регулаторите в България. Този метод на взимане на решения е безусловно недопустим ", добави Денков.

 

" Това което ГЕРБ се пробват през цялото време, е да работят на квотен принцип - тези бройки на нас, тези на вас. С Габриел сме споделили, че няма да стане. Начинът да се осъществя това съдействие за ръководство е лицата, които се избират, да са допустими и за мен, и за нея, и да няма такива със съмнителна известност ", настоя Денков. Според него това през вчерашния ден било нарушено с избора на Мавров.

 

Според него, всеки, който не дава отговор на тези условия, може да си тръгне, без значение от коя партия е препоръчан.

 

" Ние имаме управническа и законодателна стратегия. Обикновено това са значими детайли от ръководството. Нямаме механизъм за взимане на решения. Това през вчерашния ден бе тест какво става като няма механизъм ", изясни той на въпрос не е ли време за съдружно съглашение с ГЕРБ. И добави, че чака от тях " най-накрая да се появят на масата на договарянията ", откакто юни или юли е пратен текст на такова.

 

„ Вчера доста ясно се видя, че има заплаха да тръгнем в неверната посока. Разговаряхме с ръководителите на ПГ на ПП-ДБ, че ние би трябвало да се върнем назад в вярната посока. Ако това не стане, това държавно управление няма смисъл ", безапелационен е Денков.

 

По думите му единственият смисъл държавното управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока, изключително в този момент, когато сме „ на една ръка " разстояние от Шенген. „ Какво значи да напълним Антикорупционната комисия с хора като този, който гласувахме през вчерашния ден. Това значи да превъртим играта още веднъж и да се окаже, че хора със съмнителна известност се пробват да ръководят България – в това няма да участваме ", предизвести той.

 

" Следя министрите да си извършват дилемите в техните министерства и да си придвижват дилемите по управническата стратегия ", съобщи той в отговор на въпрос дали ще има рокади в Министерство на вътрешните работи и министерството на електронното ръководство. " И в двете министерства това се случва. На министър Стоянов (Калин - бел. ред.) съм сложил изискване да има прогрес по повод следствието на насилието ", съобщи министър председателят. Неофициално бил осведомен, че има прогрес. 

 

" Не считам, че би трябвало да давам отговор на всички нелепости, които се приказват в общественото пространство ", отговори той на словесните нападки от страна на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски към него.  Но въпреки всичко даде обещание да разясняват, когато Пеевски като водач на партия предлага " нещо свястно, нещо, което е обвързвано с положителното ръководство на страната ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР