Тежкият инцидент стана на 29 юни 2018 г. на 46-ия

...
Тежкият инцидент стана на 29 юни 2018 г. на 46-ия
Коментари Харесай

Майката на загиналия музикант NI.co: Видях как с вратички в закона се става Господин Условен

Тежкият случай стана на 29 юни 2018 година на 46-ия километър при село Пчелиново в Прохода на Републиката. Лек автомобил, ръководен от китариста на рок група " Каталог " Павел Дюлгерски, се удари в автовоз, ръководен от Мехмет Калиман. Експертизи откриха, че и музикантът, и водачът на автовоза са карали с по-висока от допустимата скорост. 28-годишният Николай Николов почина на място, а сътрудника му издъхна в болница 4 месеца по-късно. На 19 май Окръжният съд в Стара Загора призна за отговорен, само че осъди условно турския камионджия. 

Пред bTV майката на 28-годишния Николай Николов показа: " От 4 години и 11 месеца - откогато се случи нещастието в нашето семейство, пребивавам в успореден свят, в който всичко се случва към мен, без да ме допира. Това, което ме изтръгна от най-черната пропаст, беше по този начин нареченото дело - бутафорен, пародиен водевил, на който станах очевидец от първия ред предходната седмица. Тогава видях какви са малките врати от членове и алинеи и по какъв начин се употребяват те, с цел да може един човек, предизвикал гибелта на две млади момчета на пътя, да стане " Господин Условен ".

" Още от мястото на удара турският лидер е разпитан като очевидец, на него не се е гледало като на страна в ПТП-то, предизвикала гибел. Бил е освободен броени часове по-късно. Само една седмица по-късно е освободен и автовозът. Това е затрудняване на правилна техническа експертиза ", уточни тя. 

Николова прочете част от последната тройна експертиза, в която се показва виновността на водача на автовоза: " При придвижване с лимитирана скорост и реакция на лидера Калисал посредством предприемане на спешно прекъсване вместо понижаване скоростта на придвижване нямало да настъпи ПТП сред товарната комбинация и лекия автомобил ". 

Тя уточни, че турският жител траял да кара и по думите ѝ умерено практикувал специалността си. " Над 50 пъти влиза и излиза от България след злополуката. Когато няма санкции, има корупция и произвол. Трябва да се бие мощно смяната, би трябвало да има публичен напън. Ще дойдат промени, когато правосъдната система проработи за всички хора, а освен за определени. Копнея да видя цялото гражданско общество да бъде на улицата. Борбата е за всички деца ", разяснява още майката на починалия музикант. 

На 19 май съдът въпреки всичко лиши Калисал от право да ръководи моторно транспортно средство за период от 3 години.

За водача, който беше сниман да кара с дете в скута си по автомагистрала " Тракия ", тя сподели: Не знаете по какъв начин си играете със ориста и по какъв начин за секунда животът ви може да бъде извърнат на 180 градуса и нищо да не е същото ". 

Пред NOVA бащата на Николай Николов разяснява, че " това е същинското лице на правосъдната система - неотчитане на ползите на потърпевшите лица ". Цветан Николов назова присъдата " несправедлива и унизителна ". 

По думите му водачът на автовоза не е издирван, тъй като първата автотехническа експертиза, регистрира, че той не е отговорен. 

" Когато поискахме тройна експертиза, специалистите демонстрираха, че е превишил скоростта с 25 км в час от горната страна. Той е професионален водач, който постоянно прави този курс, кара 22 метра дълъг автовоз, претрупан с 10 автомобила. Съдът счете, че това е по несъобразителност и нещата потеглиха към търсене на най-малкото наказване ", изясни Цветан Николов. 

Седмица след злополуката автовозът пък бил върнат в Турция по искане на притежателите. " За мен и множеството адвокати е неприемливо, тъй като не е направена автотехническата експертиза. Тя беше правена по фотоси ", изясни бащата на починалия водач.

В претекстовете на съда в Стара Загора се споделя, че и двамата водачи са отговорни за злополуката и са надвишили скоростта два пъти над допустимото. Турският водач е признал виновността си, изискал е делото да се води по съкратената процедура и по този начин по закон е получил 1/3 по-ниско наказване от плануваното в закона. Съдът е взел под внимание и чистото му правосъдно минало. 

Семейството ще апелира пред Апелативния съд в Пловдив и ще упорстват за дейно наказване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР