Тежките катастрофи са намалели, броят на загиналите – неВ Сливен

...
Тежките катастрофи са намалели, броят на загиналите – неВ Сливен
Коментари Харесай

Полуграмотни шофьори вземат книжки в чужбина

Тежките произшествия са намалели, броят на починалите – не


В Сливен зачестяват случаите, в които при инспекции водачите показват книжки, издадени в Кипър и Белгия, оповестиха пътни служители на реда. Едно от обясненията е, че напорът за книжки от тези две страни в Европейски Съюз се дължи на обстоятелството, че там не се изисква някакъв най-малък учебен ценз за бъдещите водачи. В нашата страна законът категорично слага предел пред кандидат-шофьорите да имат приключено най-малко главно обучение. Това оповестиха специалисти в “Пътна полиция ” и чиновниците на автомобилната администрация на съвещание на Областния съвет по сигурност на придвижването в Сливен.

“Става дума за лица, които са обитавали в посочените страни и са се явили на курсове там. Тъй като документите са издадени от страни в Европейски Съюз, като се върнат, ги подменят без никакви спънки с български свидетелства за ръководство ”, разясниха още чиновници на реда. Кандидатите с главно обучение, които се явявали на тестванията за брошура в Сливен, умеели да четат и да пишат. Но им липсвала функционална просветеност. В редица случаи не можели да свържат въпросите в теста с отговорите, тъй като нямали обикновени знания. Със сигурност необразовани жители няма по какъв начин да станат водачи с професионална категория поради по-ситната цедилка при образованието и изпитите им, споделиха от автомобилната администрация. “От 2016 година сме оборудвали профилирана стая, в която тестванията бяха качени на таблети. Правят се и фотоси на претендентите ”, обясниха те. Имало е единствено два, и то – несполучливи опита, за машинация на изпитващите. В първия случай претендентът се явил с подправена персонална карта, а във втория – в копчето на ризата на претендента била инсталирана дребна камера.

От началото на годината тежките произшествия са намалели съвсем на половина спрямо първото полугодие на предходната година – 47 против 83 катастрофи. Това се дължи на по-строгия надзор, сподели ст.инспектор Диян Митев от “Пътна полиция ”. Ранените са 51 против 99. През първото шестмесечие на 2017 година са починали 12 души. Въпреки двойно намалелия брой на тежките ПТП-та, също 12 души са изгубили живота си и през тази година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР