Тежките инциденти в планината зачестяват, предупреждават от Планинската спасителна служба.

...
Тежките инциденти в планината зачестяват, предупреждават от Планинската спасителна служба.
Коментари Харесай

Зачестяват инцидентите в планината, над 50 са за последните три месеца

Тежките произшествия в планината зачестяват, предизвестяват от Планинската избавителна работа. От началото на годината БЧК е осъществила 105 избавителни акции в планината, като повече от половината са за последните три месеца. Затова приканват да бъдем добре готови и да преценим вярно маршрута, по който поемаме.

Няма рискова, има подценена планина, споделят спасителите от Планинската избавителна работа, които оказват помощ на изпаднали в неволя.

" Много елементарно в YouTube или други канали може да си види по какъв начин хората вършат какви ли не неща в планината. И всеки си споделя: за какво да не го направя и аз? Но малко хора си дават сметка, че парк " Витоша " не е Южният парк ", съобщи шефът на ПСС Емил Нешев.

След дългата изолираност към планината поемат даже тези, които до момента не са били привлечени от нея.

" Това ме кара да се усещам добре. Носи ми успокоение, вътрешен мир ", показа юноша.

" Имаме деца и желаеме да ги срещнем с планината. На тях им харесват истории за планината, за животните, които живеят тук ", разяснява планинарка.

Българска национална телевизия: Кои са наложителните неща, които слагате в раницата преди да тръгнете?

" Зелена ябълка и вода ", сподели друга.

Повечето хора обаче водят и до повече произшествия.

" Местата, които са с по-голяма централизация на произшествия в региона на Рила, връх Мусала, Мальовица. Стара планина не би трябвало да подценяваме, региона на вр. Ботев. Във Витоша има доста произшествия, съсредоточени край Боянския водопад, който се оформя като проблематично място ", сподели още шефът на ПСС.

Около Рилските езера също се виждат доста неподготвени туристи.

" Там се качват всевъзможни хора. Буквално с джапанки, по сандали има и боси. Там сме видели страшни неща ", добави Емил Нешев.

Проверката на прогнозата за времето, пестенето на батерията на телефона, носенето на вода и храна сигурно ще ви предпазят от заплахите. За да се насладим на планината, би трябвало да разполагаме с подобаваща екипировка и най-важното в нея са комфортните обувки.

И преди да тръгнете, наложително предупредете някого къде отивате и изтеглете мобилното приложение на ПСС. Така при потребност, спасителите ще ви намерят по-лесно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР