Тежките и лекотоварните превозни средства, включително автобусите, са отделили 1/3

...
Тежките и лекотоварните превозни средства, включително автобусите, са отделили 1/3
Коментари Харесай

Електричество или дизел - кое е по-изгодно за превоз на пътници и товари -

Тежките и лекотоварните транспортни средства, в това число рейсовете, са отделили 1/3 от излъчванията от трафика през предпандемичната 2019-та година. Очакванията са, че макар COVID-19 и военните спорове, транспортът на артикули и хора ще продължи да се усилва в средносрочен проект, а това ще води до още по-голям трафик, повече звук, нараснал разход на гориво и по-високи излъчвания на въглероден диоксид.

Какво подхваща Европейският съюз

За да понижат излъчванията на CO2 от комерсиалните транспортни средства, регламентите на Европейски Съюз целят намаление на междинното произвеждане на излъчвания с 15% до 2025 година и с 30% до 2030 година Един от инструментите за това е въвеждане на дял на транспортни средства с нулеви и ниски излъчвания при възлагането на публични поръчки. Такива би трябвало да бъдат колите за публичния пътен превоз, профилираните пътнически услуги, събирането на боклуци, пощенски и колетни услуги. Има и подцели за рейсовете с нулеви излъчвания. Заради неприлагане на условията, против няколко европейски страни, след които и България, текат наказателни процедури. Това, съчетано с възходящите цени на горивата, основава обилни проблеми за логистичната промишленост.



Отговорът на производителите на коли

По-строгите екологични разпореждания и възходящите цени на горивата постановат преосмисляне на метода, по който промишлеността проектира моторите, описват от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), уредник на най-голямото ревю за товарни коли у нас – TRUCK EXPO. По време на автомобилния конгрес тази година всички огромни международни марки ще покажат нови технологии за задвижване както при стандартните, по този начин и ползващите различни горива и напълно електрически модели.

Няколко образеца от идното TRUCK EXPO 2022

Да стартираме с електрическия градски рейс Novociti Volt на ISUZU , чиято българска премиера ще се състои точно на ревюто в Пловдив. 8-метровото возило дава отговор на всички условия на Европейска комисия за „ чисто транспортно средства “ за публичен превоз - нулеви излъчвания, невисок звук, съвременен интериор, висока маневреност и ниски експлоатационни разноски. Батериите са ситуирани на покрива, което отваря в допълнение пространство за удобно пътешестване на 52-ма пасажера и пробег до 300 км с едно зареждане. Самото зареждане може да се направи по стандартен метод (AC - 22 кВ) за 8,5 часа или бързо (DC - 150 кВ) – за два, като се употребява един и същи щепсел. И още нещо значимо – има система за оценка на лидера, която проучва потреблението на сила и покачва експлоатационната успеваемост.



Още един модел на ISUZU – KENDO дава взор към нововъведенията, само че в стандартните мотори. 12,3-метровият дизелов рейс e с Euro 6 мотор Cummins, който доближава мощ 370 конски сили при 2100 об./мин. Резервоарът за гориво побира 350 л, а този за добавката AdBlue – 43 л. И тук има система за оценка на лидера, разнообразни режими на шофиране и невисок разход на гориво. Капацитетът на рейса е 59 места, а оборудването на салона включва разнообразни екстри, като наклоняване на облегалките, степенки за краката, масички и подлакътници, пердета за прозорците, USB портове за зареждане – все неща, които вършат градските пътувания или междуградския превоз на къси дистанции в действителност комфортен за пасажерите.

При камионите на DAF намаляването на въглеродния отпечатък е комбиниране от усъвършенствана горивна успеваемост и ненадмината аеродинамика за усъвършенстване на разхода на гориво и CO2. На TRUCK EXPO нидерландският производител ще покаже новата си гама тежкотоварни коли за интернационален превоз, проектирани съгласно новите еврорегулации за тегла и размери. DAF XF, XG и XG+ реализират с до 10% по-нисък разход на гориво с напълно нова геометрия на кабините - заоблени форми, извито предно стъкло, доста усъвършенствана шумоизолация, цифрови камери вместо огледала и усъвършенствана успеваемост на силовата линия. Част от детайлите на технологията за отклоняване на въздушния поток под кабината и към колелата са заимствани от инженерните разработки във F1, което в допълнение усъвършенства аеродинамиката.



Голяма роля в намаляването на въздушното противодействие на всяка товарна комбинация, а оттова и за съкращаване разхода на гориво и излъчванията, имат ремаркетата и полуремаркетата. Тази година TRUCK EXPO отваря необятно вратите си за водещите производители, някои от които ще забележим за първи път на ревю в България. SCHMITZ CARGOBULL, MEGA, KÖGEL, MEILLER, KNAPEN, DOLL, WEKA, HÜFFERMANN, SCHWARZMÜLLER, OZ TREYLER, LAMBERET и други ще покажат най-хубавото, което сега се предлага на пазара. Разнообразието е толкоз огромно, че чак изненадва. OTTO-TRAILER да вземем за пример ще показа добре познатото самосвално полуремарке с алуминев панер MegaLight 3 , известно с ниското си тегло, издръжливост и оптимална комплектовка. Редом до него ще изложи новото си потомство полуремарке за транспорт на инертни материали MegaFort – премиера за България и Източна Европа, както и MegaTimber – комфортно ново решение за транспорт на дървесина. Не пропускайте да разгледате! TRUCK EXPO 2022 ще се организира от 16 до 18 юни в Пловдив, на територията на Международния панаир.Всички артикули, артикули и услуги, свързани с товарната автомобилна промишленост, ще са там. Регистрирайте се и влезте гратис:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР