Тежките глоби, които ще плащат гражданите, отдали се на т.нар.

...
Тежките глоби, които ще плащат гражданите, отдали се на т.нар.
Коментари Харесай

Суровите глоби срещу дивото къмпингуване остават

Тежките санкции, които ще заплащат жителите, отдали се на така наречен диво къмпингуване, ще се запазят. Вчера Народното събрание отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев върху измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се вкарват глобите. Срещу ветото гласоподаваха 143-ма депутати, а едвам 66 го поддържаха.

Съгласно законовите ремонти, импортирани от депутата от „ Обединени патриоти ” Искрен Веселинов, слагането на плажни такъми върху дюни ще се санкционира с санкция от 500 до 1000 лева. за туристите. Санкции ще се постановат и за прекъсване на коли, ремаркета, кемпери и каравани върху дюните – от 1000 до 3000 лева или имуществена глоба от 3000 до 5000 лева. Фрапиращото в тази ситуация е, че до момента в който санкционира туристите, страната продължава да неглижира съсипването на дюните с безразборните градежи на хотели и почивни комплекси по пясъка.На разискването в пленарната зала през вчерашния ден ръководещите се опазиха, че акцентът на законовите ремонти бил преместен върху наказванията, а задачата им била да се вкарат правила за свободно къмпингуващите. „ Черноморските общини харчат значително пари за сметосъбиране и сметоизвозване след такива къмпингуващи. Те се настаняват както в частни парцели, по този начин и в държавни, по този начин и в общински и по никакъв метод локалните управляващи нямат пълномощия да се намесят. Има опити за приемане на наредби от общинските администрации, само че те биват атакувани и отпадат ”, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев.

Според ръководещите забранителен режим на свободното къмпингуване има в редица страни в Европейски Съюз: Португалия, Италия, Испания, Хърватия, Франция, Гърция, Малта, Германия. „ Промяната, която се предложи, е да се регламентират такива места с доста олекотен режим, със основаване на обикновени хигиенно-санитарни условия ”, уточни Бойчев. А съпартиецът му Младен Шишков съобщи: „ Много ми се желае да приемем закона още един път, с цел да не стане дивото къмпингуване дивашко ”. Желанието му се реализира и ветото беше преодоляно.

СЪПРОТИВА

Новото законодателство предизвика съществено гражданско неодобрение, прераснало в шествия и други протестни акции, отпред на които застана гражданска самодейност „ Бетономорие ”. Освен ветото на президента законът може да бъде нападнат пред Конституционния съд от омбудсмана Мая Манолова, която се солидаризира с протестиращите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР