Тежки сблъсъци между полицията и поддръжници на бившия премиер Имран

...
Тежки сблъсъци между полицията и поддръжници на бившия премиер Имран
Коментари Харесай

Пакистан е залят от насилие след ареста на бившия премиер Имран Хан

Тежки конфликти сред полицията и поддръжници на някогашния министър председател Имран Хан избухнаха в Пакистан, откакто той беше задържан във вторник.

Протестите се популяризират бързо в цялата страна, като най-малко един човек е погубен в град Куета, заяви Би Би Си.

в столицата Исламабад след слушане по дело, в което той е упрекнат за корупция.

Драматични фрагменти демонстрират по какъв начин десетки служители на реда задържат 70-годишния мъж, който е качен в автомобил и откаран.

Партията " Движение за правдивост " на Имран Хан прикани поддръжниците си на митинг. В часовете след задържането му се оповестява за принуждение от градове, в това число Лахор, Карачи и Пешавар.

По улиците на Исламабад стотици протестиращи блокираха една от основните автомагистрали за влизане и излизане от столицата.

Хората събаряха улични табели и елементи от надлези, палеха огньове и хвърляха камъни.

Кадри от Лахор, оповестени в " Туитър ", наподобява демонстрират по какъв начин навалица нахлува в къщата на командира на военния корпус, унищожавайки мебели и движимости вътре.

Мобилните услуги за данни в страната бяха спрени по инструкции на вътрешното министерство в петък, защото митингите се разраснаха, доста от които се организираха пред армейски комплекси.

Във вторник вечерта поддръжници на Имран Хан се събраха пред Пакистанската висша комисия в Лондон.

Пакистанската войска играе значима роля в политиката, като от време на време завзема властта посредством военни преврати, а в други случаи дърпа лостове зад кулисите, отбелязва Би Би Си.

Много анализатори считат, че изборната победа на Хан през 2018 година се е случила благодарение на военните. Сега в съпротива, той е един от най-отявлените й критици, а анализаторите споделят, че известността на армията е спаднала.

" Хаос и безредица "

Хан беше свален от поста министър председател през април предходната година и от този момент води акция за предварителни избори.

Общите избори би трябвало да се проведат по-късно тази година.

Говорейки пред Би Би Си представителят на Хан, Раоф Хасан, сподели, че чака " най-лошото " и че карцерът може да потопи страната " в безпорядък и безредица ".

" Ние сме изправени пред голям брой рецесии. Има икономическа рецесия, има политическа рецесия, има рецесия на разноските за прехранване и затова този мотив ще бъде катарзис за тях да излязат и се притеснявам, че ще има много принуждение ", сподели той.

Раджа Матин, член на правния екип на Хан, сподели, че против него е била употребена непозволена мощ в съда.

" Г-н Хан влезе в биометричния офис за биометричните данни. Рейнджърите отидоха там, счупиха прозорците, удариха Хан по главата с палка ", споделя Матин пред Би Би Си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР