Тежки сблъсъци избухнаха между съперничещите си военни фракции в няколко

...
Тежки сблъсъци избухнаха между съперничещите си военни фракции в няколко
Коментари Харесай

Сраженията в Судан се възобновиха

Тежки конфликти избухнаха сред съперничещите си военни фракции в няколко елементи на суданската столица през днешния ден, когато завърши 72-часовото преустановяване на огъня, съобщи Ройтерс, цитирина от Българска телеграфна агенция.

Малко преди края на примирието в 6 ч. сутринта беше обявено за сражения в трите града, които съставляват по-голямата част от столицата: Хартум, Бахри и Омдурман.

Суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) се борят между тях повече от два месеца, което води до опустошения в столицата, предизвиквайки необятно публикувано принуждение в западния район Дарфур и докара до това, че над 2,5 млн. души напуснаха домовете си.

Нападенията на милиции, свързани със Съюз на българските писатели, в град Ел Женейна бяха разказани от локални и задгранични наблюдаващи като етническо пречистване.

Свидетели настояват, че армейски самолети са нанесли въздушни удари в Бахри, а Съюз на българските писатели са дали отговор с противовъздушен огън. Над индустриалната зона на града се издига гъст пушек, показват очевидци.

Свидетели оповестяват и за артилерийски огън и тежки конфликти в Омдурман и боеве в южната част на Хартум. Жители оповестяват и за конфликти наоколо до щаба на армията в град Даланж в Южен Кордофан, където СПЛМ-Н, водената от Абделазиз Хилу огромна бунтовническа мощ, за която не е ясно на коя от страните в спора симпатизира, се е  мобилизирала.

Съюз на българските писатели нападна през днешния ден и  боен лагер в друга част на в сряда, настояват очевидци.

Прекратяването на огъня беше последното от няколкото съглашения за помирение, подписани с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединени американски щати по време на договарянията в Джеда. Както и при предходните примирия, имаше известия за нарушавания и от двете страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР