Тежки хлопки, тъпани и акордеони огласят от сутринта центъра на

...
Тежки хлопки, тъпани и акордеони огласят от сутринта центъра на
Коментари Харесай

В Раковски проведоха за 19-ти път кукерските и маскарадни игри „Кукове“

Тежки хлопки, тъпани и акордеони огласят от сутринта центъра на квартал Секирово в Раковски. Всевъзможни страховити кукерски маски, както и комични облици на гримирани и преоблечени като булки мъже, симпатични мечоци и строги стражари с пушки гонят злото и заболяванията от хората. Сред участниците има и 2-годишни малчугани, облечени в национални носии, които дружно с възрастните се хванаха на дълго право хоро.
Прочетете още
Празникът е част от Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „ Кукове “, който се организира за 19 път. Тази година българските сформира са 26, измежду които са и известните кукери от Васил Левски, Дъбене, Войнягово, Симитли, Бъта, Попинци, Дивотино, Кошарево, Шумен. Гостуват още македонска група от село Ресава, община Кавадарци, и италианците от остров Сардиния.

Жури от фолклористи и музиколози правят оценка съставите по районната им специфичност, театрално държание, маски и костюми. А за най-хубавите има и награди. Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „ Кукове “ в Раковски е вторият по величина, след този в Перник. Той се провежда всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития в района.

Заражда се по концепция на починалия кмет Франц Коков, който останал удивен от „ Сурва “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР