Тежка изборна битка в Унгария. Унгарците гласуват за парламент, а

...
Тежка изборна битка в Унгария. Унгарците гласуват за парламент, а
Коментари Харесай

Тежка изборна битка в Унгария

Тежка изборна борба в Унгария. Унгарците гласоподават за парламент, а резултатите от вота ще дефинират дали министър председателят Виктор Орбан ще ръководи още един - четвърти мандат.

За първи път опозицията в Унгария се сплоти и избра общ претендент - Петер Марки-Зай, който се изправя против Виктор Орбан. Освен изборите, през днешния ден унгарците би трябвало да гласоподават и в референдум дали в учебните заведения да се преподава наличие, обвързвано със половата ориентировка.

Ако унгарската политика беше кубчето на Рубик, то Петер Марки-Зай щеше да бъде оня детайл, който довежда до вярното нареждане на механичната главоблъсканица. Поне по този начин гледа опозицията на ролята, която може да изиграе 48-годишният икономист в изборите.

Безпартийният кмет на дребен град в Унгария, татко на 7 деца през есента изненадващо завоюва изборите за претендент на опозицията. Пребори опитни политици като Клара Добрев и съумя да сплоти 6 опозиционни партии към себе си.

Той дава обещание да се бори с корупция, да понижи разделянето в обществото, да провежда референдум за смяна в конституцията и да работи за приемане на еврото. И най-много обещева да победи Орбан.

" Има единствено един късмет да сменим Виктор Орбан, да задържим младежите и да повишим благосъстоянието в Унгария ", споделя Марки-Зай.

Виктор Орбан ръководи Унгария от 12 години и има упоритостите да остане на власт най-малко още 4. За разлика от 2018, когато Орбан удържа в действителност внушителна победа, през днешния ден положението на унгарската стопанска система не е толкоз положително. След сложни две години на пандемия инфлацията в Унгария е рекордно висока.

За доста от сънародниците на Орбан той се оправя добре с рецесията. Правителството подвигна бюджетните заплати, даде огромни данъчни облекчения на фамилиите с деца и на младите. Реагира бързо и вкара контролирани цени на горивата, силата и на съществени хранителни артикули.

Войната в Украйна, обаче, измести фокуса на предизборната акция. Критикуван от години, поради положителните си връзки с Русия, Орбан трябваше да балансира сред спазването на европейската политиката и запазването на положителния звук с Москва.

" Левицата счита, че войната в Украйна е нашата война. Това е неточност. Това не е нашата война. В тази война ние не можем да спечелим нищо, само че можем губи всичко ", съобщи Виктор Орбан.

Интригата към изборите ще е огромна, настояват политическите анализатори, тъй като какъвто и да е резултатът - за първи път 16 години опозицията се явява на изборите с късмет за победа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР