Тежка авария остави част от Перник и съседни села без

...
Тежка авария остави част от Перник и съседни села без
Коментари Харесай

Ще се промени ли цената на водата и колко пести Перник от режима?

Тежка повреда остави част от Перник и прилежащи села без вода за повече от денонощие, което наруши режима в града. И сега продължава работата по отстраняването на повредата, в което вземат участие и екипи от София. Въведеният режим обаче не се чака да понижи сметките, тъй като хората употребяват повече вода, демонстрира статистиката на локалното ВиК.

Още в понеделник вечерта от ВиК Перник откриват тежка повреда - спукал се е един от главните водопроводи, който доставя вода за града. Отстраняването на повредата стартира във вторник. До обяд през днешния ден техниците още не бяха разкрили теча.

Румен Асенов - шеф " Водоснабдяване ", ВиК-Перник: Тук изтичат сега сред 5 и 10 литра в секунда вода, което при тази рецесия, ние се борим за всяка капка, а тук изтичат големи количества вода. Николай Стаменов - ВиК-Перник: Тръбопроводът е доста остарял, те са стоманени тръби и те с течение на времето си аварират.
В кварталите няма вода от през вчерашния ден вечерта.
Борислав Иванов - шеф на ВиК Перник: Със сигурност освен това непрекъснато прекъсване на водата, повредите са се нараснали фрапантно.
Въпреки водният режим обаче потреблението в града не понижава, от което не понижават и сметките на потребителите.
Борислав Иванов - шеф на ВиК Перник: Във времето, в което имаше воден режим в град Радомир, се направи една статистика и се направи - водата по време на режим се употребява повече, тъй като хората се презапасяват и когато пристигна се подменя с нова и действително се използва повече вода.
Българска национална телевизия: Така ли е и сега?
Борислав Иванов - шеф на ВиК Перник: Мисля че и сега има такава обстановка, само че не мисля, че са ощетени хората по някакъв метод.
По данни на локалното ВиК сега язовир студена е цялостен на едвам 13,8% и до постигане на мъртвия размер остават единствено 1 метър и половина или към 15 дни. След това от ВиК ще би трябвало да стартират филтриране на тинята по дъното, с цел да може тя да се трансформира в питейна вода.

Заради избавителния проект за Перник с вода от Бели Искър от Българска социалистическа партия свикаха среща с хидроинженери, с цел да могат да предложат различен план. От партията обясниха, че не желаят да политизират рецесията.
Инж. Лиляна Карафезиева, някогашен шеф на Напоителни системи: Язовир Студена не може да бъде оздравял нито от Белмекен, нито от който и да е различен източник, той не се цялостни през последните 10 години.
Според хидроинженера пренасочването на води от София към Перник е краткотрайно решение, което може да продължи и година. Затова би трябвало да се търси различно зареждане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР