Тежък удар за спорта в Русия.Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани

...
Тежък удар за спорта в Русия.Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани
Коментари Харесай

МОК изключи Русия от олимпийското движение

Тежък удар за спорта в Русия.

Международният олимпийски комитет (МОК) в профил Руския олимпийски комитет (РОК) за неопределен срок поради решението му да одобри спортни организации от нелегално анексираните територии в Украйна. В известието на МОК се споделя, че с признаването на олимпийски препоръки от Донецка и Луганска национална републики, а също и от Запорожка и Херсонска области Русия е нарушила олимпийската харта.

" Едностранното решение, взето от Руския олимпийски комитет на 5 октомври 2023 година, да включи като свои членове районните спортни организации, които са под управлението на националния олимпийски комитет на Украйна, съставлява нарушаване на олимпийската харта ", сподели представителят на МОК Марк Адамс.

Решението на изпълнителното бюро на МОК значи, че Руският олимпийски комитет е със спрени права и повече не може да работи в качеството си на народен олимпийски комитет, а също така не може да получава средства от МОК, написа

Участието на съветските спортисти на олимпийските игри в Париж през 2024 година към момента не е несъмнено, макар че президентът на МОК Томас Бах често го пази. От МОК прецизираха, че наказването на РОК не въздейства върху спортистите.

" Препоръките на МОК от 28 март остават в действие, само че МОК резервира правото си да вземе решение за допускането на съветски спортисти като неутрални на летните игри в Париж през 2024 и зимните в Кортина д`Ампецо през 2026 ", добави Адамс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР