Тежък проблем за армията е състоянието на изтребителната авиация, заяви

...
Тежък проблем за армията е състоянието на изтребителната авиация, заяви
Коментари Харесай

България води разговори със съюзни държави за самолети под наем

Тежък проблем за армията е положението на изтребителната авиация, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов, който през днешния ден показа своите цели и екип. Водят се диалози със съюзни страни за самолети чартърен до момента в който дойдат новите Ф-16, и за ремонт на моторите на съветските ни самолети.

Изтичането на летателния запас на МиГ-29 е най-сериозният проблем пред армията, съобщи Стоянов.

" Остатъчният запас на самолетите на МиГ-29 ни разрешават да носим въздушно дежурство, т.е. еърполисинг доникъде на 2023 година. Предприели сме ограничения,провел съм диалози с полската страна за възможен ремонт на 6 броя мотори за МиГ-29 ", съобщи Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата.

Няма късмет да получим и новите изтребители ф-16 по първия транш по-рано от 2025 година.

" В оперативна подготвеност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. Тоест 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с защитата на въздушното си пространство. Не искам аз да съм министърът на защитата, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута спиране ", добави Димитър Стоянов.

Водят се диалози със Съединени американски щати да се отсрочи крайният период на контракта за втората ескадрила Ф-16 от септември за декември.Стоянов пресметна, че сме изгубили 10 млн. $ от лихви при закупуването изтребителите, защото не сме отворили сметка във федерална американска банка, а са отлежавали в поверителен фонд. Стоянов изиска повече пари за защита.

" Ние ще участваме в подготовката на бюджетната процедура, в която ще заложим 2% от Брутният вътрешен продукт да бъде заделен за разноски за защита още от 2023 година. Това ще обезпечи спомагателни средства от порядъка на 100-140 млн. в допълнение единствено за модернизацията на българската войска ", сподели още Димитър Стоянов.

Освен за нови бойни машини за сухопътните войски се работи и за придобиване на дронове, 155 милиметрови гаубици и системи за залпов огън, сходни на американските " Хаймарса ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР